Прочитај ми чланак

ЗИМСКА ОЛИМПИЈАДА – СУПЕРКОМБИНАЦИЈА: Вилета шампион, Костелићу сребро

0

Sandro Vileta0_w640

Швајцарски скијаш Сандро Вилета нови је олимпијски шампион у суперкомбинацији, пошто је на Играма у Сочију освојио злато после такмичења у спусту и слалому.

Вилета, који је у Светском купу до сада остварио само једну победу, до највећег успеха у каријери дошао је у времену од 2:45.20 минута.

Сребро је припало Хрвату Ивици Костелићу, са 34 стотинке заостатка, док је трећи био Кристоф Инерхофер из Италије, са за 47 стотинки лошијим временом од Вилете.

Вилета је на тај начин донео друго злато Швајцарској у алпском скијању на Играма у Сочију, пошто је његова сународница Доминик Гисин поделила победу са Словенком Тином Мазе у спусту.

Костелић је, с друге стране, освојио прву медаљу за Хрватску у Сочију. Хрватском скијашу то је четврта медаља на Олимпијским играма, и то четврто сребро, а занимљиво је да је тако одбранио другу позицију са претходних Игара, у Торину и Ванкуверу. Костелић је, такође, освојио и сребро у слалому пре четири године.

Инерхофер је једини скијаш који је дошао до друге медаље у досадашњем делу такмичења у Сочију, пошто је претходно био други у спусту, иза Матијаса Мајера из Аустрије.

Суперкомбинацију у Сочију обележили су изузетно тешки услови, у којима се фаворити нису снашли и најбољи после спуста губили су много времена током слалома. Скијаши који су стартовали међу првима у слалому су тако били у предности, пошто је стаза била потпуно уништена због топлог времена у Сочију, па је поред губитка времена виђен и велики број падова.

Норвежанин Ћетил Јансруд био је водећи после прве вожње, са 11 стотинки предности у односу на Ондреја Банка из Чешке, док је трећи био Аустријанац Матијас Мајер, са 37 стотих делова секунде лошијим временом. Колико је стаза измешала карте говори и податак да је Вилета тада био 14, са више од једне и по секунде предности у односу на водеће, а на крају је трку завршио секунд испред Јансруда.

Највеће изненађење, поред тријумфа Вилете, сигурно је пето место словачког скијаша Адама Зампе, којег је следио Американац Боди Милер, бранилац титуле из Ванкувера. Банк је био седми, испред Швајцарца Карла Јанке и Аксела Лунда Свиндала из Норвешке, док је прву десеторицу комплетирао Хрват Натко Зрнчић Дим.

Скијаше наредна трка очекује у недељу, када је на програму супервелеслалом, на којем ће учествовати и српски репрезентативац Марко Вукићевић.
 

(Б92, фото: Бета)