Прочитај ми чланак

ЗИМСКА ОЛИМПИЈАДА – ДАН ПЕТИ: Руси уметници, Холанђани најбржи (Табела медаља)

0

Skokovi u vis9_w640
Пети дан ЗОИ у Сочију, две златне медаље отишле су у Немачку, а по једна Русији, Холандији, САД, те Словенији и Швајцарској које су је поделиле.

Амерички такмичар у бобу одушевљен Играма у Сочију

Члан америчке олимпијске репрезентације, такмичар у бобу Далас Робинсон написао је отворено писмо, у коме је изразио одушевљење организацијом Игара у Сочију.
Писмо је објавио The Courier Journal. „Руси су најгостопримљивији народ од свих које сам икада срео“, пише спортиста.
„Овде се осећам апсолутно безбедно“, изјавио је он.
„Треба да се фокусирамо на импресивне ствари, које је Русија урадила, како би организовала Игре.
На невероватне руске и стране волонтере, на безбедност, војнике и раднике, и погледати шта су они све уложили како би постали домаћини тако великог спортског догађаја“, сматра Робинсон.

После четири године паузе златна медаља у уметничком клизању у конкуренцији парова поново је у Русији, док су Холанђани наставили доминацију у брзом клизању.

Немци су окончали дугогодишњу доминацију Аустријанаца у санкању, Американци су наставили своју у сноуборду, а дан су обележила и два дербија у хокеју у обе конкуренције.

Немци су тријумфовали у нордијској комбинацији и санкању у паровима, чиме су остали на првом месту по најсјајнијим одличјима са укупно шест.

Тина Мазе из Словеније и Доминик Грисин из Швајцарске су поделиле врх трона у спусту, а Татјана Волосожар и Максим Транков су вратили злато у уметничком клизању у правима у Русију.

Дебитанткиња на ЗОИ из САД Кејтлин Фарингтон је у халфпајпу надмашила три шампионке, док је Стефан Гротијус наставио доминацију Холанђана у брзом клизању.

Шведска и Швајцарса су остварили победе у хокеју на леду у мушкој конкуренцији, док је Канада добила дерби против САД у женској.

Настављено је и такмичење у карлингу, Кинези и Норвежани су непоражени у мушкој, а Канађанке и Швајцаркиње у женској конкуренцији.

Украјинац на Олимпијади у Сочију помогао канадском спортисти

Јуриј Тевиков, члан сервисне групе украјинске репрезентације у биатлону помогао је канадском спортисти током прогона, заменивши му сломљену скију.

„Врло сам му захвалан. Када је трчао према мени са скијом, као да је оборио рекорд Хусеина Болта на сто метара, рекао је спортиста Жан Филип Легелек.

Током такмичења Канађанин Легелек, који је водио после два гађања, није се изборио са брзином, пао је, сломио скију, али је ипак наставио прогон захваљујући Тевикову.

1  Германия  6  1  1
2 Канада  10  4  4  2
3 Норвегия  12  4  3  5
4 Нидерланды  10  4  2  4
5 США  9  3  1  5
6 Швейцария  4  3  0  1
7 Россия  9  2  4  3
8 Австрия   5  1  4 0
9 Словения  4  1  1  2
10 Франция  3  1  0  2
11 Белоруссия  1  1  0  0
12 Польша  1  1  0  0
13 Словакия  1  1  0  0
14 Южная Корея  1  1  0  0
15 Швеция  4  0  3  1

Tatjana Volosožar i Maksim Trankov0

Руски клизачи вратили примат у паровима

Руски клизачи освојили су златну и сребрну медаљу у уметничком клизању у паровима, док је бронза отишла у Немачку.

Олимпијски шампиони постали су Татјана Волосожар и Максим Транков, који су блистали уз рок оперу „Исус Христ Суперстар“. Они су Русији донели 13. злато у паровима на последњих 14 ЗОИ.

Славље Русије употпунили су Ксенија Столбова и Федор Климов освајањем сребра. Трећи је био пар из Немачке, Аљона Савченко и Робин Шолкови, четвороструки шампиони света.

Волосожаи Транков, светски шампиони из 2014, су поновили сјајан наступ од претходног дана у кратком програму. Немци су испустили шансу за сјајније одличје падом Савченкове у последњем великом бацању, у финишу наступа.

Два најсјајнија одличја парова су отишла у исту земљу и на прошлим Играма, али су то у Ванкуверу учинили Кинези. Руси су у Канади остали без иједне медаље, након што су имали низ од 12 злата од 1964. године.