Прочитај ми чланак

Срби на Олимпијади (први дан): Српски бициклисти солидни на Олимпијским играма

0

Стевић испред шампиона Тур д'Франса.
Српски бициклисти остварили су солидан резултат у друмској трци на Олимпијским играма у Лондону.

Иван Стевић стигао је као 53, дупло боље пласиран од шампиона Тур д'Франса Бредлија Вигинса који је завршио као 102.

Габор Каса поделио је 109. позицију, а златну медаљу освојио је Казахстанац Александар Винокуров. Сребро је припало Колумбијцу Ригоберту Урану Урану, док је бронза припала Норвежанин Александру Кристофу.

Винокуров је стазу дугу 250 километара прешао за пет сати 45 минута и 57 стотинки. Од потенцијалних фаворита Алекхандро Валверде из Шпаније био је 17, Британац Mark Кевендиш 28, а Аустралијанац Кадел Еванс 79.

Победник последњег Тур д'Франса Бредли Вигинс је од седме олимпијске медаље био удаљен 100 места. Тек 105. био је Фабијан Канчелара, који је у финишу трке доживео пад који га је вероватно стајао медаље.

Швајцарац, који је четвороструки светски првак на хронометар и актуелни олимпијски првак, успео је да се врати у трку, али је било приметно да је имао проблема са десном руком. Тако остаје неизвесно да ли ће Канћелара успети да се опорави до среде, када се на ОИ вози трка на хронометар, дисциплина у којој ће бити фаворит уз Вигинса.

Ово је била 18. друмска трка на Олимпијским играма, а и овај пут су надмоћ показали Европљани. Последњи пут када је шампион дошао са неког другог континента биле су Игре у Лос Анђелесу 1984. године.