Прочитај ми чланак

Frankfurter Rundschau: Немачка огорчена због Путинове одмазде

0

Западне земље су увеле бројне санкције против Русије, које погађају стотине компанија и појединаца.

Према речима Марсела Рајха, у последње време Руска Федерација све више одговара Западу мерама одмазде на њихов притисак.

Недавно се сазнало о следећем одговору руског председника Владимира Путина на санкције, а то није изазвало велику радост на Западу пише Франкфуртер Рундсцхау.

„То је Путинова одмазда, Русија конфискује милионе евра од Дојче банке и Комерцбанке“, огорчен је аутор немачке публикације.

Суд у Санкт Петербургу је пре неколико дана запленио имовину немачке Дојче банке и Комерцбанке на укупан износ од 333,5 милиона евра. То се догодило недуго након што је слична одлука донета против италијанске финансијске организације УниЦредит, чија је имовина вредна 460 милиона евра.

Обе немачке банке, чија је имовина замрзнута, требало је да учествују у изградњи фабрике за прераду гаса у балтичкој луци Уст-Луга. Међутим, немачка страна је због санкција одбила да учествује у пројекту. Као одговор, руски суд је блокирао њихову имовину.

„Још није познато како ће ту одлуку спровести руски судови и какве ће последице имати по наше активности у Русији“, прокоментарисала је ситуацију Дојче банка.

Аутор немачке публикације навео је да ово што се дешава веома личи на освету Западу од Путина. Ситуација постаје заиста озбиљна. Русија све више одговара на санкције.

У том контексту, један број западних компанија је већ морала да се помири са губитком својих средстава у Русији, док су друге пристале да продају своје пословање руским представницима по нижој цени.

Понекад се у таквим трансакцијама вишемилионска имовина продаје за само једну симболичну рубљу.