Прочитај ми чланак

Огласио се Новак: Ограђујем се од позиције и опозиције, подржавам еко протест

0

Најбољи тенисер планете Новак Ђоковић огласио се у недељу, поводом приче о протестима у Србији претходних дана.

Он је после објаве фотографија подршке протестима у Србији, издао саопштење у којем наводи да неће одустати од борбе за правду и истину.

Грађани су у суботу други пут протестовали у Београду и другим градовима наше земље, а Новак је исте вечери рекао шта мисли о очувању природе.

Већ дуго важи за неког ко води рачуна о природи, па се бар посредно придружио протесту за здравију животну средину и „протеривању“ Рио Тинта из Србије.

„Чист ваздух, вода и храна су кључеви здравља. Без тога, свака реч о ‘здрављу’ је сувишна! Природа је наша мајка, проводимо више времена у природи. Са њом и уз њу је живот богатији“, написао је Новак у суботу.

Његове речи су покренуле лавину, па су се придружили и бројни други српски спортисти, док је Ђоковић дан касније поново решио да објасни своје ставове.

Саопштење преносимо у целости.

„С обзиром на актуелне грађанске протесте широм Србије који указују на неопходност озбиљног и конкретног приступа у вези са важним еколошким питањима одлучио сам да се јавно обратим, уверен у огроман значај ових тема за све нас.

Свестан сам да постоје и други захтеви који се чују на протесту, а који имају политичку конотацију. Желим да се оградим од “позиције” и “опозиције”, политичких струја било које врсте. Увек сам се трудио да будем АПОЛИТИЧАН. Смета ми што човек не може да истакне свој лични став и мишљење о основним елементима за живот и здравље као сто су Ваздух, Вода и Храна, а да не буде “обележен” као левичар, десничар, опозиционар, демократа, напредњак, социјалиста итд.

Упркос томе, лично бирам да изађем у јавност и кажем шта мислим за одређене теме за које сматрам да су веома важне. Нисам се устручавао у прошлости да заузмем став и борим се за тенисере и спортисте којима је неопходан глас и помоћ од неких “звучнијих” имена у нашем спорту. Иако ми се то често “обило о главу” у контексту медија и осуде/критике коју сам неправедно добијао и настављам да добијам и даље, нећу одустати да се борим за правду и истину.
Захвалан сам што имам свест о томе и трудим се да се придржавам правих животних вредности и начела за које сматрам да су основа живота сваког појединца и здравог друштва. Чујем коментаре – што се један спортиста “меша тамо где му није место”, али ја сам човек пре него сто сам спортиста или било шта друго. Као свако други.

У професионалном тенису да би достигао врхунски ниво резултата, и остао на том нивоу више година, неопходно је водити рачуна о здрављу у сваком смислу. Све што се дешава у животу спортисте – храна, одмор, тренинг, ваздух, вода, опоравак , начин размишљања, емотивно стање, карактерне особине, утиче директно на коначан спортски резултат. Кроз сопствено искуство увиђам колико је свест о себи и холистички приступ здрављу допринео на дуговечност моје каријере и резултате које бележим. Више од свега, та свест утицала је на позитивне промене у мом животу и начину на који живим и како се осећам у свом телу.

С обзиром на досадашње лично искуство које имам и одређено знање у области здравља које сам стекао кроз каријеру и живот, осећам да имам право да поделим своје мишљење о овој теми са људима.

Квалитет ваздуха у Београду ( а и широм Србије ) је забрињавајуће лош , већ деценијама уназад.

Квалитет воде и хране је исто упитан. То су основни елементи за здравље човека и екосистема. Ако радимо на томе да у нама влада оптимално стање здравља и здрава средина, онда ће се трансформисати и наш живот на боље. Када би искористили енергију коју трошимо на спорт, политику, друштво, музику, и остале ствари, у ЗДРАВЉЕ , где би нам био крај?“