Прочитај ми чланак

НОВАК ЂОКОВИЋ: Енергија долази из срца, а не из меса

0

Коментари ме не дотичу, престао сам да их читам после освајања Ролан Гароса. Зар да једем три вешалице за доручак? пита се Новак Ђоковић

РОЛАН Гарос ће показати колико је шампион спреман. Ту је пре две године ставио тачку на серију ванпланетарних успеха. Новак Ђоковић данас против Бразилца Силве (132), баш из Булоњске шуме, креће у нови поход на врх, а уочи старта на другом гренд слему дао је ексклузивни интервју за „Новости“

– Добро сам. Спремам се. А да ли сам спреман или не, то ће се видети на турниру. Немам пасуљ да бих могу да га окренем и видим шта ће да се догоди. Оно што осећам је захвалност, Богу, животу и докторском тиму што сам у стању да сада играм без бола.

о Повреда је, значи, прошлост?

– Надам се да сам на дуже стазе успео да решим тај проблем који ме је много мучио последњих годину и по. Све је још поприлично свеже. Кажу да таква врста ожиљка може да боли шест месеци. Ван терена то осећам сваког дана, али на терену, засад, немам болове. Понекад, мало, али све је то подношљиво. У мечевима, када се се загрејем, све је у реду. Поготово сад, у Мадриду и Риму, где је све било одлично, што ме радује. То ми дозвољава да се усредсредим на оно што је најбитније, а то је изградња самоуверености на терену. А она долази временом, стрпљењем. Научио сам то у последњих пет-шест месеци. Морам да верујем у тај процес.

ВАЈДУ ВИЂАМ ЧЕШЋЕ НЕГО МАЈКУ о Сад ће, поново са Вајдом, све бити лакше? – Вајда је мој животни сапутник, више него тренер, неко ко је мени веома драг. Обележио је добар део мог живота, на терену, али и ван њега. Он је особа с којом сам врло близак. Делио сам многе незаборавне тренутке са њим. Виђао сам га много чешће него мајку! Тешко ми је да са било којим тренером будем на некој врсти дистанце. Однос је увек морао да буде јако присан и близак, пријатељски, јер у супротном нисам могао да функциоишем. Марјан ме изузетно добро познаје и доприноси менталној јасноћи која ми је потребна, после свих ових ствари сам доживео у последње време. Он је неко ко може заиста да ме, на неки начин, усмери на пут којим желим да идем.

о У првом тренутку сте поранили с повратком?

– Искрено, био сам доста нестрпљив. Узео сам сам шест месеци паузе да бих прошле године залечио повреду. Речено ми је да не морам да идем на операцију лакта, коју сам гледао да заобиђем. Почео сам да тренирам у новембру прошле године за нову сезону, и бол се опет вратио. Морам да признам да сам био фрустиран због тога. Хтео сам да играм, бол сам уз помоћ одређених терапија успео да елиминишем на неко време, али се током турнира у Аустралији вратио. Био је то доста незгодан период. Физички, али и психички и емотивно, све је то некако требало поднети и издржати, а највише прихватити. После операције, нико ми није препоручио да идем у Индијан Велс. Одлучио сам на своју руку, јер сам веровао да могу, да сам спреман, али сам био далеко од спремног. Из ове перспективе, погрешио сам. Али, грешке су саставни део живота.

о Сада је ситуација сасвим другачија?

– Физички сам, у сваком аспекту, апсолутно много боље него што сам био пре два месеца. Недостајало ми је самопоуздање које се добија мечевима. Мислио да то неће толико утицати на мене, али очигледно јесте. Тешко је то стећи само тренингом и ван терена. Можда то неко може, али у мом случају мечеви су се показали као неопходни да бих могао да се вратим на одређени ниво.

о Да ли себе поново видите као светског рекета број један?

– Да не желим да будем број један и да освајам велике турнире, не бих професионално играо тенис! Освојио сам 12 гренд слемова у свом животу, 30 мастерса и не знам колико турнира до сада. После свега, нити знам, нити желим да дођем на турнир само да бих учествовао!

о Можете ли да процените, када би тај велики камбек могао да се догоди?

– Лепо би било када би неко могао да отвори карте и да ми каже када ће то бити! Неке стваре у животу не могу да се знају. Човек не може да прескаче степенице. То је велика лекција коју сам научио. Верујем да је многим спортистима та лекција потребна. У данашњем спорту, због медицине која је фокусирана на краткорочна решења, видим колико се, у ствари, спортисти не брину о себи, него траже само брзоплети излаз у виду инјекције, пилуле или операције који ће што пре да им дозволе да се врате у такмичарски циклус. Нису им битне последице по здравље које то што узимају може да има, што је, заиста, застрашујуће. И ја сам био доста нестрпљив. И дан-данас сам у неким стварима, па ту лекцију континуирано морам да учим, и у животу, а поготово у тенису.

ПРЕКИД САРАДЊЕ НИЈЕ БИЛА ГРЕШКА о ДА ли је била грешка што сте распустили стручни штаб прошле године? – Не, није то била никаква грешка! Била је то и моја и Вајдина одлука. Потребна нам је била свима пауза, и Фил-Гричу, и Миљану Амановићу, и Марјану. Било је то десет година веома успешне сарадње, али и десет година велике посвећености.

о Нестрпљива је и публика. Сада се сви на друштвеним мрежама труде да вам дају неки савет, знају шта је за Нолета најбоље…

– Развој критичког мишљења је основ развоја људског бића, образовања и карактерних особина! Подржавам да свако има своје критичко мишљење и поштујем слободу да каже, напише и изрази се на начин на који жели. То ме, међутим, апсолутно не дотиче, јер сам се, већ две године, потпуно издвојио из праћења коментара, негде после освајања Ролан Гароса. Прате то људи који раде са мном и преносе ми само оно што се континуирано дешава.

о Јесу ли вам пренели и то да многи сматрају да бисте одмах побеђивали, ако бисте појели три шницле?

– Ма, у праву су људи. Треба појести за доручак три пуњене вешалице, за ручак кобасице, а онда да са телетином све запечати пред спавање, да буде лако у стомаку. И онда си супер спреман да изађеш на терен!

о Шта вам даје енергију?

– Највећа енергија која може да се добије долази из главе, срца и душе. Главни извор енергије црпим из мотивације и страсти. Подршка породице ми је веома важна, јер би ми без ње било веома тешко да се бавим овим спортом и остварим то што сам постигао. Највећу енергију црпим из љубави ближњих, среће и радости коју ми пружају.

о Имате ли поруку љубитељима тениса у Србији?

– Волим вас и захваљујем вам се на свој подршци коју сте ми до сада давали! Свима онима који верују у мене и подржавају ме у овим тренуцима када немам врхунске резултате на које су навикли. Не могу ништа да им обећам, нити желим да обећавам, осим да ћу, док ме год буду гледали на терену, давати свој максимум. А за резултате ће се постарати Створитељ