• Почетна
  • СПОРТ
  • НОВА ГРМЉАВИНА ИЗ ПАРТИЗАНА: Казна за Николића је ‘мимо свих правила службе’!
Прочитај ми чланак

НОВА ГРМЉАВИНА ИЗ ПАРТИЗАНА: Казна за Николића је ‘мимо свих правила службе’!

0

Нови дан, ново саопштење… Челници Партизана су се овог пута јавности обратили поводом казне за тренера Марка Николића, који је искључен на мечу са Вождовцем.

Николићу је због искључења изречена казна од једног меча забране вођења екипе, коју ће одрадити у Нишу против Радничког.

Саопштење без измена преносимо у целости:

„Дисциплинска комисија Фудбалског савеза Србије доставила је данас, у поподневним часовима, телефаксом одлуку о казни Марка Николића, тренера ФК Партизан.

У изреци ове одлуке се наводи да се Марко Николић кажњава забраном вођења једне првенствене утакмице и новчаном казном у износу од сто хиљада динара, а да казна тече од 15. маја 2017. године.

ФК Партизан је опредељен у поштовању свих легалних и легитмних одлука органа Фудбалског савеза Србије, дубоко је свестан своје спортске мисије и друштвене одговорности као један од најтрофејнијих спортских колектива у овој земљи.

Међутим, држимо да је неопходно да и све остале спортске структуре, фудбалски радници и органи кровне фудбалске организације поступају леге артис, дакле по правилима службе професионално, легално и, како је то од давнина установљено, сине ира ет студио – без мржње и пристрасности.

Марко Николић је кажњен, како у образложењу ове одлуке наводе Иван Николић, Данило Ђаковић и Урош Зековић, чланови Дисциплинске комисије, јер је “Комисија на несумњив начин утврдила да је Марко Николић учинио прекршај који му је стављен на терет».

Ову одлуку прати неколико правних нејасноћа и логичких противречности.

1. Хитност поступка.

Дисциплинска комисија ФСС се, по правилу, састаје једном недељно и то четвртком у поподневним часовима.

Међутим, нека непојавна сила, изгледа неухватљива и неопипљива је нагонила три члана Комисије да се два пута заредом састају у неуобичајеном термину. Одлуку о суспензији стадиона ФК Партизан ова је Комисија донела у среду, 10. маја. Одлука о казни за Марка Николића донета је у понедељак, 15. маја.

Није тешко уочити да је ова Комисија напрасно постала веома ажурна, међутим, изгледа само у случајевима у којима се као окривљени налази ФК Партизан. У дану у којем је одиграна утакмица Партизан – Вождовац, пред празним трибинама стадиона ФК Партизан (одлуком исте ове Комисије) догодили су се тешки инциденти у Новом Пазару, где је учињено више прекршаја које су пратиле и физичке повреде и знатна материјална штета. Дисциплинска комисија ФСС се, поводом овог инцидента, не састаје по хитном поступку. Штавише, не састаје се и даље.

Она се хитно састаје само ради неколико речи које је, према наводима једног (четвртог) судије, упутио Марко Николић. Тежина Николићевог прекршаја је, наиме, процењена од стране чланова Комисије као основ њеног хитног заседања.

2. Сазивање седнице.

Дисциплинска комисија броји пет чланова. Поред горе наведених, њени чланови су и Жарко Стевановић, председник и Иван Ристић, потпредседник. Седнице Дисциплинске комисије заказује њен председник.

Председник није заказао ову седницу.

То је, можда, учинио потпредседник Ристић, који на то има право.

Међутим, веома је индикативно да овој седници нити председник Стевановић нити потпредседник Ристић, НИСУ ПРИСУСТВОВАЛИ.

Занимљиво је поставити питање зашто би неко заказао седницу на којој нема намеру да присуствује? Ко је, следствено овоме, заказао седницу? Када је она заказана, ако знамо да се инкриминисани догађај догодио у суботу, а Комисија је одлуку донела већ у понедељак? Како је онда могла бити заказана у недељу, у нерадном дану, када службе у ФСС не раде? Како је могуће да, ако је седница заказана у понедељак хитно за понедељак, сазивач њој не присуствује, а председник је, свакако, није заказао? Да ли је она заиста уопште легално заказана?

3. Утврђивање чињеница.

Члан 129. Дисциплинског правилника предвиђа да Дисциплински органи заснивају одлуке, изричу казне на основу изведених доказа (званичних извештаја, саслушања сведока, саслушања страна, непосредне провере, тражених белешки и докумената, стручних мишљења, ТВ и видео записа, личних признања и др.) и прибављеног мишљења од службених лица и органа ФСС, органа јавне сигурности и других државних органа, као и непосредног запажања. Остаје потпуно нејасно и провизорно којим се методима служила Комисија када је одлучивала о пријави против Марка Николића? Којим је правничким вештинама извела доказе саслушањем сведока, страна, стручних мишљења у седници (упитно) заказаној у понедељак и донела одлуку – у понедељак? Да ли је овде крунски доказ била само околност да се наредна Партизанова утакмица игра у среду и да ваља неизоставно 48 часова раније донети одлуку, како то Дисциплински правилник налаже?

4. Састав комисије.

ФК Партизан се већ други пут заредом суочава са одлуком Дисциплинске комисије са седнице на којој постоји танани кворум од три члана.

Николић, Ђаковић и Зековић су донели одлуку о кажњавању Марка Николића. Николић, Ђаковић и Зековић су донели одлуку о суспензији стадиона ФК Партизан.

Ни у једној одлуци нису учествовали председник Стевановић и потпредседник Ристић.

Обе одлуке у име Комисије потписао је члан Зековић.

Шта или ко то спречава председника и потпредседника да учествују на овима седницама? Да ли би они, можда, издвојили мишљење? Да ли би гласали, можда (далеко било), против? Да ли је индикативно да ове хитне седнице потписује извесни члан Зековић, а да остаје под велом мистерије ко их је уопште, када и како заказао?

5. Што је брзо, то је и кусо.

У образложењу одлуке Дисциплинске комисије се, између осталог, наводи “да изречена казна васпитно деловати на ИГРАЧА и истовремено превентивно деловати, како на кажњеног ИГРАЧА, али исто тако и на друге ИГРАЧЕ, да не чине овакве или сличне прекршаје” (доказ фотографије на крају текста).

ФК Партизан би, када би желео да буде малициозан, свечано обећао да играч Марко Николић засигурно неће бити у протоколу за утакмицу у Нишу. Овако, преостаје нам само (знајући, при том, да је обавезујућа само изрека у одлуци) да поучимо чланове Комисије да је све што је брзо, уједно и кусо. Та се својеврсна еррор ин персона (заблуда о личности) не би ни догодила да се овај по свим обрисима кафкијански процес није одвијао мимо свих правила службе, методом цопy/пасте.

6. Пра(вн)а поука.

Три члана Дисциплинске комисије, у одсуству председника и потпредседника, донела су одлуку на основу пријаве четвртог судије на чију је интервенцију главни судија искључио Марка Николића са меча Партизан – Вождовац.

Четврти судија те утакмице, Зоран Широки, делегиран је као главни судија предстојеће утакмице Раднички – Партизан у Нишу.

Римљани би на ово рекли: сапиенти сат – паметноме доста.

Најзад, а не на крају, одмеравање правде је тежак и одговоран посао. Статуета богиње Правде увек је приказана са повезом преко очију, како би била слепа за све притиске и утицаје са стране, а не да би слепо извршавала налоге и наређења.

Одмеравати правду ваља по начелу иус ест арс бони ет аеqуи (ценећи уметност доброг и правичног), а не по оној народној “а мом Милутину, свако по полутину.»