Прочитај ми чланак

Бивши посланик Украјине: Кијев можда прави „прљаву бомбу“

0

Један од чланова украјинске групе која је учествовала у саботажи на "Северном току" је дуго времена водио украјинско предузеће "Радон" које се бави радиоактивним отпадом, указао је бивши украјински посланик Андреј Деркач

Бивши посланик украјинског парламента Андреј Деркач открио је да се тренутно проверавају информације о раду украјинских специјалних служби на стварању „прљаве бомбе“, преноси белоруска агенција Белта.

„Та информација се тренутно проверава“, рекао је Деркач.

Украјинском руководству нуклеарна уцена није страна, „они су то радили и пре почетка Специјалне војне операције и у току ње“, истакао је он.

Међутим, поставља се питање да ли Запад зна за то и да ли и сам учествује у прављењу „прљаве бомбе“, напоменуо је бивши украјински посланик.

Деркач је затим то повезао са информацијама да су представници ЦИА користили групу Украјинаца на челу са Романом Червинским за прикривање саботаже на „Северном току“, као и да је један о чланова групе – Андреј Бургомистренко, дуго времена водио украјинско предузеће „Радон“.

„Радон“ се налази на територији Украјине и бави се радиоактивним отпадом, а Бургомистренко је специјалиста у овој области, оценио је бивши украјински посланик.

Украјински учесници у саботажи „Северног тока“ су дуго времена пролазили припрему у Житомирској области у Украјини и Румунији, у близини НАТО базе у Мангалији, додао је Деркач.

Идентитет свих Украјинаца који су имали задатак да прикрију саботажу на „Северном току“ је откривен, навео је Деркач.

Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, изјаве требало би да занимају Данску, Шведску и друге државе које воде истрагу.