Прочитај ми чланак

НБА ЗВЕЗДА УВРЕДИЛА ПРЕДСЕДНИКА – 4 године затвора

0

Кошаркаш Њујорк Никса Енес Кантер више никад не сме да се врати у домовину Турску, јер ће у супротном завршити у затвору.

Турска државна новинска агенција тврди да јавни тужиоци захтевају да Кантер буде осуђен на четири године затвора због вређања председника Реџепа Тајипа Ердоана на Твитеру, током јуна 2016.

Кантер отворено подржава Ердоановог највећег противника Фетулаха Гулена, кога је Турска означила као организатора неуспешног пуча прошле године.

Он је због тога задржан у Румунији прошлог маја јер му је Турска суспендовала пасош, али се вратио у САД захваљујући интервенцији америчких званичника. Он је чак неформално променио презиме у Гулен.

Кантер има 25 година, рођен је у Швајцарској, где је његов отац био професор на Универзизету Цирих. Потом су се преселили у Турску где му је отац био запослен на Универзитету Тракија у Ердинама, одакле је отпуштен након поменутог пуча.

Енес је кошаркашку каријеру почео да гради у средњој школи у САД, потом је изабрао Универзитет Кентаки, али му је НЦАА лига забранила да упише колеџ јер је примио 33.000 долара од Фенербахчеа за сезону 2008/2009.

У НБА је стигао 2011. када га је као трећег пика на драфту изабрао Јута Џез. Две године је провео и у Оклахома Сити Тандеру, који су га прошлог септембра трејдовали у Никсе.

Због подршке Гуленовом покрету пре неколико година је изгубио место у репрезентацији Турксе, па га тако тадашњи селектор Ергин Атаман није звао за Еуробаскет 2015.