Прочитај ми чланак

Славном фудбалеру Ердоган је узео све, а НБА звезда је прошла ЈОШ ГОРЕ

0

Слобода медија, поштовање људских права, демократска и слободна држава су изузетно важни у 21. веку, у супротном, када се ништа од постулата модерног друштва не испоштује, појединци, а и читави народи могу да прођу као турски кошаркаш који игра за Бостон Селтиксе - Енес Кантер. Њему је живот претворен у пакао, само зато што је дигао глас против Реџепа Тајипа Ердогана, председника Турске.

Турска се не котира као земља у којој цвета демократија, као и у још неким земљама на Балкану, уосталом, а цену тога платио је и Енес Кантер. Изгубио је држављанство, одузет му је пасош, остао је у Сједињеним Америчким Државама без домовине и оно најгоре – није чуо, ни видео родитеље годинама.

Уместо да слобода говора буде поштована, уместо да се мишљења јавно размењују, чини се да је у појединим европским државама, па и у Турској све другачије. Јачају ауторитаризам и диктатура. Они који мисле другачије проглашавају се државним непријатељима, па је тако и Ердоган, бившег политичког савезника Фетулаха Гулена, 2017. године оптужио за пуч против њега. Ту почиње пакао и за Кантера. Ипак, сам Кантер причу враћа неколико година уназад.

– Мислим да је све почело са скандалом око корупције 2013. године у који су били укључени Ердоган, његова супруга и најближи сарадници. Након тога Ердоган почиње да хапси људе и шаље их иза решетака. Грађане, новинаре, кренуо је да затвара школе и колеџе које су држали људи који су се усудили да укажу на корупцију. Тада сам и ја решио да проговорим и дам своје мишљење о томе, па сам написао твит који је постао виралан – присећа се Кантер.

Након тога, проглашен је терористом, а његов отац убрзо изгубио посао професора. Његова сестра, која је завршила медицину, и њен супруг, нису након тога могли да нађу посао. Његов млађи брат бива избачен из кошаркашког тима. Тортура породице Кантера, само због тога што је рекао нешто против власти наставља се годинама. До те мере да су његовим родитељима одузети сви електрични уређаји којима су могли да успоставе комуникацију са њим. Оца му хапсе и одводе у затвор. Ипак, после седам дана Турска је морала да попусти под притиском САД и медија и да пусти на слободу његовог оца.

Као што можете видети у твиту изнад, Енес Кантер је принуђен да преко Твитера моли људе да покажу његовој мајци поруку.

А све је ескалирало 2017. године, када је Кантеру одузето држављанство и када је стављен на црвену Интерполову потерницу. Разлог? Подржао је Ердогановог бившег политичког савезника Фетулаха Гулена, који је оптужен за пуч. Кантер је похађао управо једну од многобројних Гуленових школа у Турској. Приликом овог сукоба двојице моћних људи, Кантер је заузео страну Гулена, који живи у САД.

– Нема у Турској демократије. Нема слободе говора. Нема поштовања верских и људских права. Ердоган је Хитлер 21. века – рекао је кошаркаш.

Одузето му је држављанство и пасош, са Бостоном није могао да путује ван Америке.

Годинама није чуо ни видео родитеље. Слободна реч у заробљеној држави, коштала га је много. Са пријатељима комуницира путем видео позива, а када то покуша са родитељима, сви позиви су годинама блокирани.

Ипак, чува успомену на мајку.

– Тужно је… Уопште се нисам чуо са родитељима веома дуго. Турска влада није хтела да их пусти, када сам желео да их доведем овде. Не могу да их добијем телефоном, јер ми блокирају позиве. Имам мамину слику у телефону и то ми је највреднија ствар на свету. А не могу ни да је видим, ни да је загрлим, ни да је чујем.

Сличну причу недавно је медијима испричао и легендарни турски фудбалер Хакан Шукур, који је такође прогнан од Ердогана из домовине у Америку, где ради као таксиста. Уз то му је одузето и богатство које је стекао за време беспрекорне играчке керијере.

Тужно, али истовремено пркосно и достојанствено, Кантер, баш као и Шукур, преживљава диктатуру у његовој земљи и нада се да ће ускоро кући. Да види родитеље. И нову власт.