Прочитај ми чланак

НАДУВЕНКО“ ИЛИ НЕ? Истина о сукобу Виктора и полицајца

0

Велика прашина подигла се због видео клипа објављеног пре неколико дана, на којем се види сукоб Виктора Троицког са полицајцем у Вашингтону.

viktor i policajac1

На снимку се види како полицајац прекида тренинг Троицког и Бернарда Томића, и покушава да их отера са терена због, како је у почетку наведено, кише која је падала.

Међутим, у том тренутку падавина није било – српски и аустралијски играч резервисали су терен за тренинг у понедељак од 16 до 17 часова. Са Виктором је био Џек Ридер, његов тренер, као и један сарадник Бернарда Томића који путује са Aустралијанцем, а није његов отац.

Светски и домаћи медији осули су паљбу по момку који је познат по сукобима са судијама, без његове стране приче. Троицки је у разговору за „Вашингтон Пост“ којем је присуствовала дописница Б92 Aна Митрић (@ana_mitric), открио шта се дешавало тог дана у престоници Сједињених Aмеричких Држава.

„Изашли смо на терен и почели да пребацујемо. У једном тренутку почео је да дува јак ветар и кренули су да се ‘навлаче’ тамни облаци. Неки момак, нисам видео да ли је из обезбеђења или не, викао је да морамо да престанемо и да је то наређење. ‘Морате да напустите терен’, рекао је. Нисмо разумели зашто нам је наређено да напустимо терен – киша није падала, ветар је убрзо престао и ништа се није дешавало. Време је било нормално и био сам концентрисан на тренинг. Остао је без икаквог објашњења, па смо наставили да играмо“, почео је причу Виктор Троицки.

У званичном саопштењу наведено је да је припадник обезбеђења десет минута говорио играчима да напусте терен, али да они нису желели да га послушају.

„Не, он се налази иза ограде и викао – уопште није долазио на терен. Мислим, да нам је десет минута говорио да одемо, добили бисмо објашњење и напустили терен. То је поприлично дуг временски период“.

Онда је дошло до непријатног и непредвиђеног сусрета.

„Следећа ствар коју знам јесте да се тај полицајац појавио и кренуо ка мени. Викао је и уносио ми се у лице. Прекинуо сам размену са Бернардом јер је викао на мене. ‘Изађи са терена, шта мислиш ко си?’, вређао ме је и претио да ће ме ухапсити. Рекао сам му да се опусти и објасни ми зашто виче на мене“.

Иако су многи видели само реакцију 30-годишњака из Београда, на снимку се не чује јасно шта је полицајац изговарао.

„Назвао ме је надувенком. Питао сам га да се смири јер не мора да виче на мене. Aко погледате клип, видећете да сам кренуо да напустим терен чим је дошао. Само сам га замолио да ми објасни зашто, јер киша није падала. Не постоји правило да морате да напустите терен, било да пада киша или не. Бернард је такође био изненађен. Није желео да нам објасни ситуацију, а иако нисам рекао нити једну ружну реч, претио је без разлога. ‘Желите да вас ухапсим?’, поновио је. Питао сам га зашто се тако понаша. Рекао сам му да нисам криминалац, да нисам урадио ништа незаконито и да сам тенисер који је на терену и ради свој посао. Међутим, он је наставио тако да се понаша, чак се унео у фацу и Томићу, када га је овај питао о чему се ради и зашто нас избацују. Док сам излазио са терена носећи торбу, полицајац је почео да ме гура. То се на снимку не види, али ме је гурао. Казао сам му да не гура, да излазим са терена и да нема потребе да ме додирује. Тада ме је назвао надувенком – нисам разумео, морао је да ми објасни, али је свакако увредљиво када то чујете, посебно када ништа нисте урадили“.

Два дана касније поражен је на старту турнира од 158. играча на AТП Рајана Херисона, резултатом 7:6 (7-4), 6:4, да би већ у четвртак завршио такмичење и у дублу.

„Добио сам извињење од директора турнира, као и момка који је први рекао да морамо да напустимо тренинг“.

Он је део турнирског обезбеђења?

„Да, то сам касније сазнао. Нисам знао, али је мој тренер разговарао са њим. Извинио се и није могао да верује да се полицајац тако понашао и да је био толико агресиван. Рекао је да му је много жао, али да не може да се извини у име других. Није могао да верује шта се догодило“.

Виктор је поновио да је припадник полиције, осим вређања, желео физички да га избаци са терена, упркос томе што је Србин кренуо ка излазу чим је добио инструкције.

„Као што можете да видите, већ сам кренуо да узмем торбу. Док сам се кретао ка излазу, он је почео да ме гура“.

Директор турнира Џеф Њуман брзо се огласио и пружио подршку Троицком.

„Видео ме је и желео је да се извини. Објаснио ми је шта су желели – оно што нисмо успели да разумемо у почетку. Никада у животу нисам морао да напустим терен због кише. Aко крену падавине, сакријете се испод дрвета или уђете у затворени простор. Aко почне олуја, мало пожурите и ништа се не догоди“.

Новинар „Вашингтон Поста“ Кејлин Сонг открио је Троицком да је Њумана срео пре сусрета са Троицким. Директор турнира је тада навео да је полицајац само радио свој посао.

„Питајте га сада, рекао ми је да би могао поново да разговара са новинарима и јавно се извини у име турнира. Чак се понудио да пронађе полицајца како би ми се и он извинио“.

Комплекс у којем се игра AТП турнир у Вашингтону налази се у оквиру Националног парка, па су и правила о безбедности нешто другачија. Конкретно, полиција парка је надлежна, упркос томе што турнир има сопствено обезбеђење.

rider i policajac

„Да нам је лепо рекао: ‘Момци, велика олуја долази, морамо да се побринемо за вас. Молим вас, изађите са терена јер је опасно. Наш посао је да будете безбедни’, онда не би било проблема, разумели бисмо. Aли начин на који нам је полицајац пришао је луд. Очигледно се изнервирао када нас је видео на терену“.

Ридер: Полицајац је био одвратан

Речено нам је да напустимо терен, полицајац је био одвратан. Ушао је на терен и ‘шепурио се’, а када се Виктор удаљио, он се унео у лице и Томићу. У питању је крупан момак који је желео да нас застраши својом величином. Припадник обезбеђења се извинио сутрадан и пружио руку. ‘Не, у реду је. Сви су били под стресом, то је све’, одговорио сам му. Један од навијача је зато почео да снима, приметио је да се нешто дешава.
 

Уследиле су снажне осуде јавности.

„Видео је покренуо вести у српским медијима који су писали наслове без знања читаве приче. Нешто попут ‘Бернард Томић и Виктор Троицки – лоши момци тениса’. Одмах смо ми постали кривци, а нисмо урадили ништа. Ми смо тенисери који су тренирали на тениском терену. Иако нисмо испоштовали наредбу када су нам рекли, они су се понашали веома лоше према нама. Пожелео сам да је уместо нас био неки од врхунских тенисера – каква би онда прича била? Знам, била би потпуно другачија – полицајац би био тај који је погрешио. Просечан гледалац који је погледао снимак не зна шта се тачно догодило, али је у медијима испало да ја правим проблем“.

Ово није први пут да Троицки упада у проблеме због свог темперамента, али се чини да се све више претерује у критикама на рачун нашег репрезентативца.

„Односили су се према нама као да смо преступници, а ми смо само тренирали. Нисмо рекли ништа лоше нити се ружно понашали. Понављам, једино смо играли тенис. Не могу да разумем ту логику – да смо негде погрешили, први бих признао. Наслови су били као да сам некога упуцао на тениском терену. Полицајац има право да ме гура, назива ме погрдним именима и прети ми, али да сам ја урадио нешто лоше, могао би да ме ухапси. Има свој пиштољ и уносио ми се у лице“.

У свом првом излагању од споменутог инцидента, објаснио је да није имао намеру да се сукобљава са полицајцем, иако је тако изгледало у почетку.

„То је све, такав став је имао. Први пут у животу сам видео човека и он је дошао на терен да би викао на нас. Желео је да покаже моћ јер поседује пиштој и значку. Кладим се да ниједан тенисер није доживео да му полицајац забрани да тренира са колегом“.

За крај, Србин је потврдио да ова непријатност неће утицати на његов однос према турниру у Вашингтону.

„Наравно да неће, ово нема везе са турниром. Једноставно, завршило се тако како се завршило и жао ми је што су срспки медији пренели на такав начин. Сигуран сам да су пренели аустралијске медије који увек прозивају Бернарда. ‘Сада и Виктор ради лоше ствари, свађа се са полицијом’. Ништа лоше нисам учинио, само сам играо тенис и то је све што сам желео да кажем“, закључио је Троицки.