• Почетна
  • СПОРТ
  • Меч између Партизана и Солнока 99 одсто неће се никада играти
Прочитај ми чланак

Меч између Партизана и Солнока 99 одсто неће се никада играти

0

sp-bilic_620x0

Утакмица је отказана. С обзиром на то да нема слободних термина и да би касније одржавање меча могло да угрози регуларност такмичења, извесно је да се дуел неће ни одиграти.

– Утакмица је отказана. С обзиром на на то да нема слободних термина и да би евентуално касније одржавање меча могло да угрози регуларност такмичења, 99 одсто је да се неће ни одиграти – каже Јосип Билић, спортски директор АБА лиге, који није желео да прејудицира како ће утакмица бити регистрована.

Међутим, све указује на то да ће, ако се не одигра, бити уписана као победа Партизана за „зеленим столом“. Према правилнику, домаћин има право да изабере термин у периоду предвиђеном за то коло, што је Партизан учинио, односно заказао је за недељу у 17 часова. Солнок је пристао.

Али, пошто су се изборили за мајсторицу у четвртфиналу ФИБА Еврочеленџа (уторак против Тарту Рока у Естонији), Мађари су затражили да се меч помери за суботу. Партизану субота не одговара, јер се тек јуче поподне вратио из Москве и практично би се појавио у важном сусрету без иједног тренинга од гостовања ЦСКА, па је пристао да се игра у недељу у 12 часова. Али, ни то није договарало Солноку, који би тада отишао у Естонију без тренинга, па је Билић морао да доднесе једино логично решење и откаже меч.

Овакав заплет само потврдио да је АБА летос била у праву када је одлучила да од следеће сезоне учесници регионалног такмичења, које је члан УЛЕБ, могу да учлествују само у Евролиги и Еврокупу, не и ФИБА Еврочеленџу (очекује се да такав став заузме и УЛЕБ на састанцима који ових дана трају у Барселони).

– Ми смо само следили упутства организације чији смо чланови – кратко наставља Билић.

Одлука Солнока да се не појави у недељу у Београду, неће имати далекосежне последице по АБА. Али би евентуални излазак Мађара из Лиге, о чему се увелико прича, и те како могао да утиче на будућност такмичења с обзиром на то да имају загарантовано учешће (уколико плате 500.000 евра по сезони). Уколико се повуку, Лига би остала на 13 тимова, што би отворило могућност да се коначно врати изворна идеја од 12 учесника.

– Одлуке о систему такмичења доноси борд Лиге – усмерио је Билић причу на врховни орган такмичења, који ће се, по традицији одржати током фајнал-фора.

Са смањењем броја екипа на 12, смањио би се и број утакмица у лигашком делу са 26 на 22, па би се би створио засад мали простор за увођење плеј-офа, као, чини се јединог логичног начина завршног доигравања за титулу али и за расподелу евролигашких виза.

Можда је сада право време да се то учини…

(Новости)