Прочитај ми чланак

Ко чека Партизан на путу ка Лиги шампиона?

0

Liga-sampiona

(Телеграф.рс)

Партизан је обезбедио пласман шесту годину заредом у квалификације за Лигу шампиона, где ће покушати да се нађе трећи пут од 2003. године. Некако смо навикли да Партизан који стартује од друге рунде квалификација буде носилац.

Иако се чека завршетак још шест шампионата који имају директне везе са “црно-белима”, већ се наслућује са ким би српски шампион могао да се сретне током три рунде квалификација елитног такмичења.

Пред жреб за другу рунду (24. јун) јасно је да ће Партизан бити носилац у другом колу, а потенцијални ривали су му: Динамо Тбилиси (Грузија), Жељезничар (БиХ), Хафнарфјордур (Исланд), Ђер (Мађарска), Њу Сејнтс (Велс), Слиго (Република Ирска), Шахтјор Караганади (Казахстан), Скендербег (Албанија), Биркиркара (Малта), Клифотнвил (Северна Ирска), Вардар *(Македонија), Даугава (Литванија), Тре Пене (Сан Марино), Сутјеска * (Црна Гора), Номе Каљу (естонија), Фола Еш (Луксембург), Стрејмур (Фарска Острва), Лузитанс (Андора), Ширак (Јерменија).

Звездице на Вардару и Сутјеци значе да они нису теоретски још обезбедили титуле.

Што се тиче треће квалификационе рунде, која екипу гура у Лигу Европе или на праг Лиге шампиона, Партизан ће се суочити са озбиљним ривалима.

Левски (или Лудогорец), Шериф, Марибор, Слован, Елфсборг, Макаби Тел Авив, Молде, Хелсинки, Екранас и Нефчи су потенцијални противници у рунди у којој је прошле године Партизан испао од кипарског АЕЛ-а.

О четвртој рунди је излишно сада говорити, сувише је далеко. Само помињање имена Бате Борисова, Селтика, Апоела, загребачког Динама Аустрије из Беча, Базела (или Грасхоперса)… довољно говоре какав ће посао имати Партизан да се други пут у шест година домогне елите.

Оно што је јако битно, Партизан би у случају да обезбеди четврту рунду квалификација имао осигурану Лигу Европе.