Прочитај ми чланак

ИТАЛИЈАНСКИ ТЕНИСЕР „Систем ме је малтретирао – хвала ти, Ноле са улица Београда“

0

Непознати италијански тенисер Омар Ђакалоне упутио је отворено писмо Новаку Ђоковићу.

Тренутно 874. тенисер на АТП листи обратио се најбољем на планети и захвалио му се за подршку.

Ђоковић је један од главних у покрету помоћи слабије рангираним тенисерима који се током прекида сезоне финансијски муче због немогућности да зараде новац.

Писмо 28-годишњака са Сицилије вам преносимо у целости:

„Ћао Ноле. Пишем ти јер си ти изгледа једина особа која је способна да разуме и уради нешто за нас, јер искрено верујем да поруком АТП ништа не бих постигао. Одувек сам ти се дивио као играчу, исти колико сам ти се дивио и као особи. Одувек си показивао своје срце и скромност и то је показала твоја брига слабије рангираним тенисерима. Направио си одређене нивое јер си спреман да финансијски помогнеш само играчима од 250. до 700. места.

Верујем да, у овим условима, нико не би требало да се осети изостављеним. Сви који покушавају да живе од ово спорта и да дођу до својих циљева. Сви играчи – све до 1000. места, а не само до 700. – би требало да буду кључни део система и не би требало да буду остављени само са собом, као што је случај био увек.

Причам о оним играчима који не могу да се уздају само у АТП и ИТФ за храну и смештај, јер морају да плате и за штимовање рекета, физиотерапеута, а чак нису увек у могућности да са собом поведу тренера. Ти играчи морају да доносе одлуке на основу новца, а не на основу професионалног напретка, тако да су приморани да се финансијски издржавају путем државног наградног фонда и мечева за клубове.

Током своје каријере упознао сам много одличних тенисера које је ‘убио’ систем и који су морали да престану да јуре своје циљеве јер нису имали породицу која је могла да их издржава. У овом тренутку, мислим да би АТП и ИТФ требало да буду одговорни за то, јер ми (лоше рангирани играчи) морамо да их издржавамо тако што плаћамо одређене ствари (од 75-250 долара). То радимо иако не осећамо да се они брину за нас, иако морамо да идемо и ‘Богу иза ногу’. Идемо на локације које не могу да обезбеде смештај играчима и ИТФ их изабере само како би зарадили новац. Али ми то радимо јер желимо да пратимо наш сан.

Играо сам на одобреним локацијама међу бубашвабама, тамо где нисмо имали терене за тренинг, где нису радиле теретане и тушеви. У тим условима осетио сам се малтретирано од стране система. Када се ренкинг променио пре две године, морао сам да потрошим 50 хиљада како бих се задржао око 500. места на АТП листи, али се тада поени са ИТФ нису рачунали, тако да сам био без ренкинга. Надам се да сада неће бити исти случај.

Надам се да ће пандемија подићи свест око могућег решења и осећам да ми је ово последња шанса да остварим свој сан. Никада се нисам бавио овим спортом због новца – да јесам, престао бих пре много година када нисам имао пребијене паре на крају године.

С обзиром на то колико ме је погодио ковид-19 морам да пронађем посао и желим да спречим да се исто деси младим играчима који имају исти сан као и ја. Они заслужују шансу. Ово је сан који имају сви, а не само неки, а ти, Ноле са улица Београда, си жив доказ тога.

Хвала ти, Ноле.

П.С. Заборавио сам да поменем да сам имао ту част да тренирам уз тебе

Омар Ђакалоне“.

FOTO: FACEBOOK