Прочитај ми чланак

ХЕРР КОСТИЋ! Муслине, виде ли велемајсторске голове Пријовића и Павловића?

0

Српски селектор има много разлога за задовољство ових дана... Наши интернационалци блистају у финишу сезоне.

Последњу рубрику „Национална класа“ за ову сезону не можемо а да не почнемо с Бундеслигом! Јер не само север, већ цела Немачка брује о томе како је Филип Костић спасао ХСВ још једног пада у бараж, трећег у последње четири године.

Српски репрезентативац и један од највећих адута Славољуба Муслина на путу ка Мундијалу у Русији у одлучујућем мечу за славни клуб, у директном окршају са Волфзбургом (2:1), проглашен је за хероја другог највећег града у Немачкој, пошто је голом и асистенцијом спасао свој тим додатног двомеча који је по први пут у историји могао да доведе до тога да некадашњи шампион Европе испадне у Цвајту.

Из тог разлога навијачи Хамбургера клањају се до пода српском крилном нападачу и заборављају на све његове слабе партије ове сезоне. Било је критика, било је и отровних стрелица упућиваних ка Костићу у тешким тренуцима – што и не чуди, ипак с еради о најскупљем појачању у историји клуба – али све то сада далека прошлост. Ако ни због чега другог онда због ових последњих 90 минута ХСВ може да оправда прошлогодишњу инвестицију од 14.000.000.

И не само то. Планови се већ увелико кују за наредну сезону, а Филипа Костића сви виде као једног од носилаца игре и кључни, носећи стуб неког новог Хамбургера…

Костић јесте засенио све српске печалбаре протеклог викенда – и то не само у Немачкој – али морамо да поменемо нову одличну партију Милоша Јојића чији је Келн захваљујући победи против Мајнца (2:0) обезбедио директан пласман у Лигу Европе. Некадашњи везиста Партизана уписао је нову асистенцију и сезону завршио са више него добрим учинком, ако се узме у обзир колико је играо – четири гола и пет асистенција за 1161 минут проведен на терену. То значи да је у просеку дао гол или асиситрао на сваких 105 минута отприлике…

Последња рунда сезоне у шпанској Примери није донела богзна какав учинак српских играча. Ипак, морамо да констатујемо да смо имали стрелца. Ненад Крстичић поново је добио шансу и обручке је прихватио. Он је свој Алавес спасао пораза на гостовању против Леганеса – 1:1.

По 90 минута одиграли су само Чаушић и Брашанац, док је Катаи опет добио прилику само у финишу…

За нама је вероватно најслабији викенд када су Срби на Острву у питању. Играли су само Лука Миливојевић и Душан Тадић и обојица су доживели поразе. Кристал Палас није успео да изненади комбиновани тим Манчестера над Олд Трафорду (0:2), а Саутемптон је поклекао код куће пред Стоуком (0:1)…

Дарко Лазовић је био међу најзаслужнијим за победу Ђенове над Торином (2:1) која је Грифонима омогућила опстанак у Серији А. На нашем нападачу направљен је фаул који је омогућио слободни ударац из којег је произашао први гол Ђенове, а свој дорпинос Чачанин је дао и код другог гола Чолита Симеона, јер је акција кренула управо од њега. За своју партију Лазовић је оцењен или са 6,5 или са 7. Адем Љајић је постигао десети гол у овој сезони, али то му је била слаба утеха будући да је Торино изгубио.

Како год било, у пораженом тиму Адем је био међу малобројнима који су покушавали да нешто ураде због чега су му чак поједини медији дали и прелазну шестицу. Саша Лукић је одиграо своју најлошију утакмицу у дресу Торина. Бивши играч Партизана ушао је још у првом полувремену пошто се Базели повредио, но уместо да игра, стекао се утисак да се Лукић крије на терену. Оцењен је мршавом „петицом“ или чак са 4.5.

Иван Радовановић пружио је стандардно добру партију у дресу Кјева и против Роме – 3:5. Од већине медија зарадио је врло добрих 6,5 уз констатацију да је, по обичају, оцаринио гомилу лопти са великим процентом успешно направљених пасова…

Ненад Томовић се утопио у сивило свог тима на мечу против Наполија на Сан Паолу (1:4). Фјорентина је већ на „годишњем одмору“ и зато не чуди да су готово сви играчи добили 5, међу њима и Томовић.

И за крај дерби. Сегеј Милинковић-Савић почео је солидно меч са Интером, али се брзо угасио, већ после пола сата, тако да није зарадио прелазну оцену. Добио је углавном 5,5. Душан Баста је ушао у другом полувремену, али није успео да донесе жељени преокрет, добрим делом и зато што су Небескоплави остали са девет играча, због црвених картона Кејти и Лулићу. Ни није добио прелазну оцену…

У Лиги 1 поново је играо само Вуле Јовановић. Његов Бордо сезону је завршио ремијем са Лоријаном (1:1). Сада остаје да се види да ли дефанзивац Зенита остаје у Француској или се враћа у Санкт Патербург. Жеља Бордоа је да добије младог Србина на још годину дана, на зајам…

Играла су седморица Срба, а чак петорица на теренеу провела по 90 минута. Некадашњи везиста Борца из Чачка Бранко Јовичић постигао је почасни погодак у поразу свог Амкара од Рубина – 1:2.

Капитен Орлова Бранислав Ивановић последњих 90 минута сезоне преседео је на клупи. Бамби Тошић добио је шансу у последњих 30 минута. И Зенит и ЦСКА славили су у последњој рунди, али због бода предности у квалификације за Лигу шампиона ипак ће Тошић, а не Бане.

Љубомир Фејса је на заслуженом одмору, зато га није било у тиму Бенфике за последње коло. Али после неколико мечева паузе у тим се вратио Андрија Живковић. У ремију новог-старог шампиона против Боависте (2:2) вихорни крилни нападач асистирао је за други гол своје екипе. Млади репрезентативац Србије сезону је завршио са сасвим задовољавајућим учинком – 24 утакмице, један гол и 11 асистенција.

Иван Шапоњић играо 13 минута за други тим Бенфике…

И у Белгији је спуштена завеса на ову сезону. Срби у последњих 90 минута без значајнијег учинка…

Душко Тошић и његов Бешикташ сигурно грабе ка титули. Лидер је остварио победу против Касимпаше (4:1), док је Башакшехир ремизирао протеклог викенда у Трабзону (0:0), па сада браниоцу трона треба још само једна победа у последња два кола како би осигурао круну.

Радује повратак на терен после повреде младог репрезентативца Дарка Лазића…

Добар учинак српски интернационалци имали су и у оним мање атрактивним лигама. Тако је новопечени репрезентативац Александар Пријовић донео три врло важна бода ПАОК-у у борби за Лигу шампиона. Црно-бели су славили са 1:0 против Паниониоса, а наш Швајцарац је гол дао у 75. минуту. Само 13 минута раније Владимир Ивић га је послао на терен…

Протеклог викенда погађала су још тројица наших нападача: Данијел Алексић у тријумфу Сент Галена против Грасхоперса (4:1) – за Скаквце играли и Вилотић и Антонов – Данко Лазовић у победи Видеотона над Ференцварошом (4:1) и на послетку Андрија Павловић, додуше у убедљивом и неважном поразу Копенхагена на гостовању Лингбију – 1:3.