• Почетна
  • СПОРТ
  • Грешке Луиса Енрикеа на свакој позицији које Валверде не сме да понови!
Прочитај ми чланак

Грешке Луиса Енрикеа на свакој позицији које Валверде не сме да понови!

0

Да ли је Луис Енрике вукао добре потезе? Да ли је могао да повуче боље? Колико број од девет од 13 трофеја оправдава његов учинак на Камп ноу?

Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Од вечерас је и званично, Луис Енрике је добио свог наследника, Ернесто Валверде ће имати шансу да се докаже у наредне две године и да заслужи још једну сезону, по уговору са Барсом.

Пре него што погледамо унапред, и све оно што Валверде мора да промени, није на одмет погледати у потезе Луиса Енрикеа и анализирати да ли се одрицао правих играча и да ли је налазио адекватне замене за оне који су морали да оду.

Лућо је екипу преузео лета 2014. године после очајне сезоне под вођством Херарда Мартина и освојеног само Суперкупа Шпаније на старту сезоне.

Луис Енрике је тада одлучио да прода Алексиса Санчеза, Ђерара Делофеуа, Сеска Фабрегаса, а некако је успео да задржи Ћавија и Педра на још годину дана, док је уместо тек пензионисаног капитена Карлеса Пујола довео Матјеа и Вермалена(?!).

Тог лета су стигли Клаудио Браво, Марк Андре Тер Штеген, Томас Вермален, Жереми Матје, Иван Ракитић и Луис Суарез.

После освојене “триплете“ нико није могао да приговори Лућу пошто су Ракитић и Суарез били права појачања за тим.

У другој сезони, није било Ћавија, Педра, а иако је освојена дупла круна у Шпанији, Арда Туран и Алеиш Видал, уз Мунира Ел Хададија и Сандра Рамиреза и Барсе Б, нису оправдали очекивања.

Све је отишло у суноврат када је наредног лета, Луис Енрике остао и без Данија Алвеша, трећег играча после Ћавија и Педра, ком једноставно није успео да нађе ни приближну замену.

Поред тога, дао је зелено светло да оде Марк Бартра, као и Томас Вермален, који је руку на срце једнако лоше решење као и Матје.

Отишао је такође и Браво, иако је Чилеанац био одличан у прве две сезоне и могао је да остане други голман уместо слабијег Јаспера Силесена.

У везном реду су дошли Андре Гомеш, Денис Суарез, који су такође уз Арду показали да нису достојна замена ни за Рафињу, а камоли за Ћавија.

У нападу је промашај био и Пако Алкасер, као и Мунир и Сандро годину дана пре, тако да када сумирамо, Лућо баш и није доводио адекватне замене за играче које је сам отерао или оне који су и сами желели да оду.

Енрикеу су такође замерали што не пружа довољно шансу играчима из “Ла Масије“, а поред Мунира и Сандра, којих се искрено и са правом одрекао, многи сматрају да је направио велику грешку продајом одличног левог бека Грималда, капитена Барселоне Б који је за милион продат у Бенфику, а сада вреди преко 30.

Поред Грималда, шансу из школе су сигурно пре Гомеша и Пака Алкасера, могли да добију “бесплатни“ Серхи Сампер и Ђерар Делофеу ког се чак два пута одрекао.

Луис Енрикеу треба одати признање за добре игре Ивана Ракитића у првој сезони и за Луиса Суареза, док је у последња два лета погодио само са довођењем Самјуела Умтитија.

Истина, није реално било за очекивати да Алексис Санчез пристане да остане и буде на клупи у моменту када се зна да у клуб долази Луис Суарез, као што и није могао да спречи одлазак Ћавија, Данија Алвеша, Педрову жељу да игра више и пензију Пујола, али је имао довољно времена да два пута размисли пре него што доведе замене за такве играче.

Уосталом, овако изгледа склопљена једанаесторка играча којих се одрекао током три године, и “адекватних“ замена и “појачања“ која је доводио у било ком моменту свог мандата.

Играчи који без којих је Барса остала њиховом или вољом тренера Луиса Енрикеа:

И њихове замене током Енрикеовог мандата од 2014. до 2017. године:

С друге стране, када погледамо бројке, девет од 13 могућих трофеја је огроман резултат, као и две од три титуле у Примери.

Међутим, иако је узео једну Лигу шампиона, јасно је да је екипа са таквим именима, са тријом МСН могла, попут Реал Мадрида, да одигра барем још једно финале или освоји још једном европски пехар.

Видећемо које ће потезе сада повући Ернесто Валверде, његов рад је почео још јуче, а само један трофеј у Шпанији, мало је за клуб какав је Барселона.

За почетак, мора да извади флеке, да пронађе десног бека као достојну замену за Данија Алвеша, да опорави Ракитића или доведе неког другог, као и да на време почне да мисли на живот без Андреса Инијесте…