Прочитај ми чланак

Европа се клања Мажићу: Србин је судија будућности!

0

Milorad Mazic(mozzartsport.com, фото: Action Images)
Шта УЕФА мисли о арбитру из Врбаса говори податак да га је делегирала за реванш меч осмине финала Лиге шампиона, што је први пут у историји да судија из Елитне развојне групе добије утакмицу елиминационе фазе најпрестижнијег клупског такмичења.

Дуго смо се питали када ће неки српски судија коначно добити поверење да дели правду на неком битном мечу у битном такмичењу, и завидели комшијама Словенцима (Дамир Скомина) на томе што њихови људи имају ту прилику, али сада и ми можемо да се похвалимо.

Наиме, Милорад Мажић из Врбаса добио је од поверење од УЕФА до води чак три утакмице у групној фази Лиге шампиона (Барселона – Спартак Москва, Манчестер јунајтед – Брага и Дортмунд – Манчестер Сити), а према извештајима, на све три је одлично одрадио посао (мада су се из Ситија жалили на арбитражу у Дортмудну).

Колико је Мажић одушевио људе из европске „куће фудбала“ показује и следећа чињеница: добио је поверење да води прошлонедељни реванш меч осмине финала Лиге шампиона Пари Сен Жермен – Валенсија, што је само по себи велика ствар, али једна чињеница показује да се ради о великом преседану. Наиме, Мажић је први судија у историји који је делегиран за елиминациони меч најпрестижнијег клупског такмичења, а да није у УЕФА елитној групи судија, већ се налази у УЕФА развојној групи.

С обзиром на то да записници судијских посматрача на овим утакмицама нису јавни, не можемо да знамо какве је оцене добио, али претпостављамо да су одличне, с обзиром на поверење које су му указује. Међутим, постоји и незванична група посматрача суђења, састављена од некадашњих угледних арбитара, и они после сваког меча Лиге шампиона износе своје мишљење о колегама.

Ту је Мажић прошао – феноменално. Наиме, у извештају с меча ПСЖ – Валенсија каже се да се ради о сјајном судији који је оправдао поверење УЕФА. Примера ради, Мажић је добио оцену 8,3 што у преводу значи „врло добро“, а упућено му је много похвала за одличну физичку припремљеност, добро разумевање игре, кретање, сталоженост у критичним тренуцима… док се као једине ставке у којима треба да се побољша наводе антиципација и детектовање фаулова.

Закључује се да је Мажић у страховитој узлазној путањи, и да се може очекивати брзо напредовање из развојне у елитну групу судија.

FIFA-i-UEFAСве то поткрепљује чињеница да је УЕФА Врбашанину дала предност у односу на многе судије из елитне групе, попут Мартина Еткинсона, Марка Клатенбурга, Педра Проенсу, Крега Томсона, Ундијана Маљенка, чувеног Хауарда Веба… који нису судили у осмини финала.

То, наравно, не значи да је Србин испред њих, пошто ће вероватно многи од поменутих бити активни у наставку такмичења, али показује да су људи који о томе одлучују желели да виде Мажића у једној утакмици с овако великим улогом.

Осим Мажића, и његов тим је добио сјајне оцене, а поготово се истиче први помоћник Милован Ристић, мада су и Игор Радојичић, Данило Грујић, Миленко Вукадиновић и Далибор Ђуђевић, како се наводи, добро одрадили све што је требало.

Овакве похвале дају наду да би Милорад Мажић могао да се нађе и на Мундијалу 2014. у Бразилу, што би било први пут од 1990. године (Зоран Петровић) да Србија има судију на Светском првенству. Он је тренутно на листи кандидата за ово такмичење. Али отом-потом, Мажићу је 39 година и много великих утакмица је пред њим.

(Фото: Ацтион Имагес)