Прочитај ми чланак

Ево зашто Кинези воле Ђоковића (ВИДЕО)

0

1

Кинески навијачи пружају огормну поршку нашем тенисеру јер у њему препознају континуираност и марљивост у раду, али и како то воле да кажу „брата Србина“

Четири титуле у Пекингу и две у Шангају довољно говоре колико је Новак Ђоковић успешан на азијској турнеји. Сам крај тениске сезоне после УС опена за многе тенисере је период када пружају нешто слабије партије, али то код нашег играча није случај. Освојио је турнир у Пекингу сваки пут кад се на њему појавио и, такорећи, постао је „власник турнира“. Доминацију у другој највећој земљи по привредном расту Ђоковић је потврдио одбрањеном титулом у Шангају.

Сјајне партије које Новак пружа у најмногољуднијој земљи на свету су осим надахнутом игром потпомогнуте и невероватној подршци коју наш тенисер има од кинеских навијача. Не треба заборавити да Кинези једва чекају октобар и новембар да угосте најбоље тенисере света, јер су своју приврженост показивали и према Роџеру Федереру, Рафаелу Надалу…

Али подршка Новаку је у најмању руку другачија, а то је свима постало јасно када је прошле године, након што је Новак у сјајном финалу Мастерса у Шангају савладало Ендија Марија, група Кинеза без грешке превала химну „Боже правде“, како би одали част нашем тенисеру.

Телеграф се позабавио овим феноменом, јер се и по Новаком признању, у Кини осећа као код куће. На све то им он узвраћа љубазношћу и наученом кинеском речју, које чак и исписује без много присећања на камеру после победа.

Када у Србији споменете Кину, људима углавном није прва асоцијација спорт, већ марљив рад, специфична храна и јефтина роба која се у нашој земљи продаје на све стране.

– Иако не изгледају тако, Кинези су велики обожаваоци спорта, и исто тако су и ватрени у томе. Из искуства знам да су кинески дечаци луди за стони тенисом, тенисом, па и фудбалом. Отуд вероватно лудило за Ђоковицем, са спортског аспекта – објашњава за Телеграф синолог Тамара Вуковић.

То потврђује и студент Филолошког факултета пореколом из Кине, Марк Лианг.

2– За људе који прате спорт, Новак је најбољи тенисер, и логично да га воле због тога како он игра. Наравно, увек постоји неко ко га не воли. А и Новак је леп дечко,тако да су се многе Кинескиње заљубиле у њега – шаљиво нам објашњава Лианг.

Ђоковић је својом харизматишношћу на терену освојио све, па и Кинезе, којима је прошле године ушао под кожу и изводећи кореографију уз планетани хит „Гангнам стајл“. Ипак, није то главна ствар која завређује поштовање Кинеза.

– Он својим ставом и тим неким понекад духовитим наступом осваја и Кинезе и остале. Али они су генерално народ принципа, уз гесло “Континуирани рад се исплати”. Дефинитвно њихова наклоност има везе са тим, и мислим да је континуирани успех и порекло, оно што га одваја од осталих – објашњава Вуковићева, уз опаску да зна да звучи патриотски, али и да због боравака у Кини зна колико Кинези имају симпатије према Србима.

То је према Марковим речима појачано 1999. године, што се одразило и на Ђоковићеву популарност.

– Доста Кинеза је знало за бившу Југославију, а не Србију, зато што су Американци бомбардовали нашу амбасаду 1999.год. За Кинезе то значи као да смо исти, као да смо браћа и сестре. Кад су сазнали да је Србија Југославија, они аутоматски „стављају“ емоције на Србију, на Ђоковића – рекао је Лианг.

И КОМУНИЗАМ ДОПРИНОСИ НОЛЕТОВОЈ ПОПУЛАРНОСТИ

Ђоковић може да захвали и некадашњој комунистичкој држави што га Кинези са посебном пажњом прате.

3– Комунистичка Кина је била „руку под руку“ са некадашњом комуснитичком Југославијом. Лично мислим да Кинези воле Ђоковића и због остварених резултата у спорту и због тога што је Србин, јер Србија и Кина имају јаке везе и после распада Југославије. Уколико питаш Кинеза на улици у Кини које су земље настале после распада Југославије, прво ће рећи Србија, а за остале нису баш сигурни. Због комунистичке повезаности ове две земље дошло је и до великих кулутрних и спортских сарадњи – објашњава Тамара Вуковић.

Лианг каже да из сличних разлога у Кини воле и друге прослављене српске спортисте.

– Кинези не само да знају за Ђоковића, него чак и за Немању Видића, Дејана Станковића, Милорада Чавића…

– Наше земље имају баш баш добре односе све време, ваша култура је позната у Кини. Филм „Валтер брани Сарајево“ је један од најпознатијих страних филмова, а и „Монтевидео Бог те видео“ је успео у Кини. Постоји неколико сајтова који објављују вести из Србије, тако да мени није чудно да толико људи зна за Ђоковића – објаснио је за крај Марк Лианг.

 

(Телеграф.рс)