• Почетна
  • СПОРТ
  • Ево зашто је Шериф опасан: Плате не касне , играчи задовољни, а …
Прочитај ми чланак

Ево зашто је Шериф опасан: Плате не касне , играчи задовољни, а …

0

Serif

(Моцарт.спорт)

Прочитајте како је наредни противник Војводине за кратко време изградио имиџ европског клуба.

Швајцарска прецизност на тлу Молдавије. Супротно нашим клубовима, а у складу да логиком и европским начином пословања, Шериф је за кратко време изградио имиџ клуба у који фудбалери из Србије одлазе као што су некад хрлили у Шпанију, Енглеску или Италију. Последњи противник Војводине у квалификацијама за Лигу Европе слови за модеран спортски колектив у коме плате не касне, играчи су задовољни, што је реткост на овдашњим просторима.

То за МОЗЗАРТ Спорт каже Петар Базић, менаџер који је реализовао десетак трансфера у клуб из Тираспоља, указујући да се снага екипе која ће у четвртак гостовати у Новом Саду крије у сјајној организацији.

„Тајна успеха Шерифа везана је за име газде Виктора Гушана, изузетно моћног, али пре свега коректног човека. Испоштовао је сваку реч договора или слова са папира, што могу да посведоче челници Рада, ОФК Београда или Јагодине, одакле су наши играчи одлазили у Тираспољ. Сваки евро обештешења добили су у складу са предвиђеном динамиком исплате, а исто тако, појединци, сви до једног, добијају новац малтене у секунд. Можда Молдавија није атрактивна држава, али је Шериф атрактиван и прилично озбиљан клуб“, истиче Базић.

А за жуто-црне играју бивши везиста Црвене звезде, Бразилац Каду, некадашњи првотимац Јагодине Саша Марјановић, до пре годину и по дана везиста Рада, Марко Станојевић, некадашњи члан Баната, Марсел Метуа, као и бивши шпиц Земуна и Партизана, Марко Марк​овски. Изузев последњег, сви доведени у Тираспољ посредством Базића.

Sheriff Tiraspol's Jymmy Franca celebrates his goal with teammates during their Europa League Group E soccer match against Dynamo Kyiv at Sheriff stadium in Tiraspol

„На страну мој однос са газдом Гушаном, има он своје људе којима верује, реч је о генералном менаџеру Николају Зузину и шефу скаутске службе Валерију Павличенку. Они су му као десна и лева рука, 24 сата у функцији клуба, његовог напретка. Заједно су препознали квалитет из Србије и платили не мале своте новца да ојачају Шериф. А тај вртоглави успон клуба кренуо је пласманима у групне фазе Лиге Европе (два пута), после чега су се и зараде играча увећале до четири пута. Они који докажу квалитет могу да рачунају и на 200.000 евра годишње. То су примања на нивоу наших највечих клубова. Можда чак и већа“.

Основан 1997. Шериф је напредовао крупним корацима до нивоа неприкосновеног владара Молдавије (12 титула, седам купова), да би ван граница отаџбине постао препознатљив 2009. пласманом у групну фазу Лиге Европе.

“Резултате на терену пратила је модернизација на свим нивоима. Шериф је данас модеран клуб, који осим главног стадиона (капацитет 14.300 места, прим.аут) и клупске зграде, има још 13 помоћних терена, од чега неколико са вештачком травом, олимпијски базен, хотел за играче. И цео тај комплеткс смештен је на 66 хектара“.

Славље из периода када је Волков играо у ТираспољуУздизање Шерифа поклопило се и доласком српских играча, неки од највећих успеха некада анонимног клуба везани су за еру Владимира Волкова и његовог имењака Бранковића, потом Огњена Врањеша и Милоша Адамовића у Молдавији.

„Може слободно да се каже да је Шериф последњих година направио балканску турнеју. Играо је против Динама из Тиране, Динама из Загреба, сарајевског Жељезничара, недавно Сутјеске, а сад ће на мегдан Војводини“.

На питање шта може да се очекује од дуела на Карађорђу, Базић дипломатски узвраћа.

„Уздржао бих се од прогнозе резултата, али ни Војводини, ни Шерифу неће бити лако. Највећа предност Лала је долазак Марка Николића на клупу и улазак Матеје Кежмана у клуб, а евентуална мана непланиран одлазак Абубакара.

С друге стране, Молдавци стижу у Нови Сад без повређеног Марка Станојевића (колено, пауза два месеца), међутим, главне полуге тима, Бразилци Каду и левокрилни везиста Енрике Луванор ће бити у саставу. Они су душа тима, изузетно опасни. Ван терена, убеђен сам да ће се Новосађани показати као сјајни домаћини, а исто тако могу да рачунају на гостопримство у Тирапсољу за девет дана, јер је Шериф одавно попримио европске манире“, закључио је Петар Базић.