Прочитај ми чланак

ЕП: Станић донео Србији победу

0

Serbia v Croatia - Men's European Handball Championship 2012

(Б92)

Српски рукометаши стартовали су победом над Пољском са 20:19 на Европском првенству у Данској, а јунак тријумфа био је Дарко Станић.

По три гола у нашем тиму постигли су Растко Стојковић, Немања Зеленовић и Марко Вујин, док су по два пута стрелци били Алем Тоскић, Момир Илић и Немања Илић.

У тиму Пољске посебно се истакао Јуркивич са пет голова, док су по три постигли Лијевски, Крајевски и Храповски.

‘Орлови’ су одиграли меч по систему ‘топло-хладно’ што је могло много да их кошта. Лако су испустили стечену предност у првом полувремену, а исто је могло да се деси у самом финишу, али се управо тада истакао Станић на голу.

Наш тим у неколико наврата није користио одличне прилике да затресе мрежу Пољске, док је на другој страни Станић био маестралан. Голман ‘Орлова’ забавио је све љубитеље рукомета, пошто су поједине његове одбране биле веома атрактивне.

Српски рукометаши су тако забележили веома важну победу, која ће им доста значити по питању пласмана у наредну фазу.

У другом мечу групе Ц од 20.15 састају се Француска и Русија, а управо са Русијом изабраници Владана Матића играју у другом колу у среду.

Ток меча:

Србија је од старта меча кренула офанзивно, Илић у првом нападу није био прецизан, али је већ у следећем Николић довео ‘Орлове’ у вођство, које је врло брзо Манојловић удвостручио. Вујин је већ у другом минуту зарадио јак ударац, али је без проблема наставио даље.

Први гол за Пољску постигао је Јуркивич у другом минуту за 2:1, да би промашаје нашег тима казнио Храповски, због чега је селектор Матић одмах тражио тајм-аут. Предност ‘Орловима’ вратио је Ненадић са седам метара, да би уследили конфузни напади на обе стране, пре него је Јуркивич изједначио на 3:3, али је наш тим упркос неким брзоплетим нападима брзо поново повео.

У обе екипе владала је нервоза, наш тим је био тај који је долазио до предности, да би Пољаци изједначавали. Преко Јашке Пољска је имала шансу да поведе, када је он само изашао пред Станића, али је погодио пречку. Преко Илића и Вујина Србија се у 14. минуту одвојила на плус два (7:5), а захваљујући Тоскићу ту предност је одржала у наредним минутима, када су мреже мировале.

Пољаци су поново пришли на гол заостатка у 23. минуту преко Јуречког, Никчевић је у тим тренуцима био опција ‘Орлова’ у нападу, али је промашио неколико зицера. Плус два нашем тиму поново је донео Продановић, да би му Немања Илић и Стојковић донели до тада максималних пет разлике (12:7) у 27. минуту. Низ ‘Орлова’ прекинуо је Крајовски пошто је досуђен седмерац, да би до краја првог полувремена стрелци били Илић на једној страни и Јуречки на другој.

На самом старту другог полувремена, Пољаци су преко Лијевског и Јуркивича смањили предност нашег тима на 13:11, да би Крајевски наставио серију са седам метара, а потом и Храповски, који су изједначили. Потпуни преокрет и наставак серије до 6:0 Пољској су донели Шипржак и Јуркивич – 15:13, да би Зеленовић тек у 39. минуту прекинуо низ за 15:14, пре него што је Стојковић изједначио.

Пољаци су у наредним минутима били конкретнији, али је Станић био једини разлог што њихова предност није отишла на више од једног гола. Ново изједначење нашем тиму донео је Вујин, а потом су ‘Орлови’ прешли у вођство голом Рнића – 17:16. На плус два одвео их је Стојковић, а неколико минута није било промене резултата, пошто су упркос добрим приликама на обе стране мреже мировале.

Гол је коначно пао у 53. минуту, када је Крајевски примакао Пољску на 18:17, пре него што је Продановић вратио ‘Орловима’ вратио два разлике. Станић се у тим тренуцима истакао сјајним одбранама, али је Јуречки са седам метара савладао Милић, који је заменио Станића. На исти начин Вујин је нашем тиму донео 20:18.

Пољаци су се пред последњи минут поново примакли, Вујин је са седмерца имао прилику да стави тачку на тријумф Србије, али је голман одбранио. Због тога је Пољска могла до изједначења у последњих 20 секунди, али је Станић одлично реаговао и уследило је велико славље српских рукометаша.