Прочитај ми чланак

Ко је био Ибрахим Раиси председник Ирана који је погинуо у хеликоптерској несрећи

0

Ибрахим Раиси је 2019. године постао први ирански председник који се суочио са санкцијама САД због наводног саучесништва у "озбиљним кршењима људских права" – оптужбе које су иранске власти одбациле као ништавне

Председник Ирана Ибрахим Раиси (63), који је заједно са шефом дипломатије Хосеином Амиром Абдолахијаном погинуо у хеликоптерској несрећи, важио је за конзервативног политичара, преноси Танјуг.

Рођен 1960. године у Машхаду, Ибрахим Раиси је одрастао у свештеничкој породици и стекао је верско образовање у младости. Са 15 година је започео студије богословије у Кому, учећи код цењених научника, укључујући иранског лидера Саједа Алија Хамнеија.

Слично иранском лидеру Саједу Алију Хамнеију, Раиси носи црни турбан, који симболизује његову лозу Саједа, потомка исламског пророка Мухамеда. Често се наводи као вероватни наследник Саједа Хамнеија.

Непосредно пре Исламске револуције 1979. године, током периода незадовољства под Мохамедом Резом Шахом Пахлавијем, који је подржавао Запад, верује се да је Раиси учествовао у догађајима који су довели до Шаховог изгнанства и успостављања Исламске Републике.

Касније је похађао Универзитет Шахид Мотахари у Техерану, где је добио докторат из исламске јуриспруденције и права. Након револуције, Раиси је започео своју правну каријеру у канцеларији тужиоца у Масјед Солеиман, касније стекао искуство као тужилац у различитим јурисдикцијама, да би 1985. године постао заменик тужиоца Техерана.

Раиси је 2019. године постао први ирански председник који се суочио са санкцијама САД због наводног саучесништва у „озбиљним кршењима људских права“ – оптужбе које су иранске власти одбациле као ништавне, преносе „Новости“.

Попевши се у иранско правосуђе након што је Саид Кхаменеи преузео врховно руководство 1989. године, Раиси је имао узастопне улоге, укључујући тужиоца Техерана, шефа Организације за општу инспекцију и заменика главног судије деценију до 2014. године.

Био је и заменик главног судије, изабран је у Скупштину експерата из Јужног Хорасана, одговорну за избор иранског лидера. Раиси је био ирански државни тужилац до 2016. године, када га је Саид Кхаменеи именовао за чувара Астан-е Кудс Разавија, управљајући светилиштем имама Резе и сродним организацијама.

У 2017, Раиси се први пут кандидовао за председника, појавивши се као главни кандидат бившег председника Хасана Роханија. Упркос поразу од Роханија, Раиси је добио скоро 16 милиона гласова, што представља 38 одсто бирачког тела на изборима са великом излазношћу.