Прочитај ми чланак

АБА ЛИГА: Силна Звезда прегазила Игокеу на дебију

0
фото: Д. Бабовић

фото: Д. Бабовић

Изабраници Дејана Радоњића стартовали у новој години убедљивим тријумфом над тимом из Републике Српске – 93:59. Меч обележио и емотивни повратак некадашњег капитена Тадије Драгићевића.

Новогодишњи старт кошаркаша Црвене звезде био је у савршеном складу са амбицијама у 2014. – титуле у Купу Кораћа, АБА лиги и Суперлиги. Проглас су потписали убедљивим тријумфом над Игокеом (93:59), 12. у јадранској конкуренцији, који је послужио и као најава високих циљева у Еврокупу уочи меча са Билбаом, 8. јануара у „Пиониру“.

Празнични одмор допунио је батерије црвено-белих, истрошене захтевним евролигашким искушењима. Нова енергија покренула их је из треће брзине, неухватљиве за статичне госте, приморане на покушај да се соло акцијама супротставе и индивидуално и тимски квалитетнијем ривалу.

Наравно, Марјановић није имао достојног супарника у рекету, док је Џенкинсовој непогрешивости ван линије за три поена парирао његов сународник из Игокее Гипсон. Једна ласта раширених крила у гостујућем тиму била је недовољна за равноправну игру са црвено-белима, који су се обрушавали из свих праваца.

Радоњић је хокејашким изменама држао ритам изнад дохвата момака из Републике Српске, не дозвољавајући им да пређу границу иза које се назире нада. Једна од њих, забележена у 14. минуту, била је посебно емотивна за Звездине навијаче. После четири године гастарбајтерског живота, вратио им се бивши капитен Тадија Драгићевић и у првом контакту с лоптом просекао одбрану и постигао 2.318. кош у црвено-белом дресу. У саставу је заменио 18-годишњег центра Душана Ристића, који ће каријеру наставити на неком од престижних америчких колеџа.

Разлика у дуелу лидера и кандидата за јадрански фајнал-фор до полувремена је достигла 22 поена предности за црвено-беле, тројком Нелсона уз звук сирене постигнутом преко руке из самог ћошка. Детаљ који је симболизовао супериорност домаћина и немоћ госта, уједно је био и тренутак када је утакмица могла да се заврши без повике на регуларност.

Из матрице је искочио само двобој Немање Гордића и Јаке Блажича, који је у последњој четвртини прејако фаулирао Бранка Јоровића. Плејмејкер Игокее гађао је лоптом у груди Звездиног Словенца, санкционисаног неспортском личном грешком, али њихови саиграчи нису били заинтересовани за продубљивање сукоба. Публика је до краја уживала у Џенкинсовој баскеташкој серији и шутерском тренингу црвено-белих, који су погодили 13 тројки из 20 покушаја!

Ц. ЗВЕЗДА 93
ИГОКЕА 59
По четвртинама: 27:15, 21:11, 15:15, 30:18.
 
ДВОРАНА „Пионир“. Гледалаца: 3.500.
Судије: Болтаузер, Херцег, Митровски.

(Вечерње новости)

 

Ц. ЗВЕЗДА: Ребић, Лазић 2, Блажич 12 (5-3 за два, 1-1 за три), Симоновић 14 (7-4 за три), Марјановић 13 (9 ск), Раденовић 2, Катић 5, Тејић 8, Нелсон 9, Џенкинс 18 (5-3 за два, 4-4 за три), Шилб 4, Драгићевић 6.
ИГОКЕА: Дозет 3, Јоровић 8, Кнежевић, Гајовић 2, Радукић, Николић, Гордић 7, Гипсон 24 (6-3 за три), Мирковић, Штембергер 4, Бунић 4, Вилијамс 7.