Прочитај ми чланак

Формула 1 у Немачкој: 1.Алонсо 2.Фетел 3.Батон

0

Сјајни Алонсо победио у Немачкој
Возач Ферарија Фернандо Алонсо тријумфовао је на десетој трци овогодишњег шампионата Формуле 1, Великој награди Немачке.
 

Шпанац је до треће победе ове сезоне, а укупно 30. у каријери дошао у времену од 1:31:05.862 сата на стази “Хокенхајмринг”.

Друго место, са заостатком од четири секунде, заузео је актуелни шампион Себастијан Фетел, док је као трећи кроз циљ прошао Џенсон Baton у Мекларену.

Велика награда Немачке протекла је у потпуности у знаку сјајног Алонса, који је водио од старта до циља и успео да се одупре нападима како Фетела, тако и Батона. Бранилац титуле и возач Мекларена водили су велику борбу у другој половини трке, када је Британац, после одличног првог дела, успео да се пробије до места које воде на подијум.

Њихова борба решена је у претпоследњем кругу, када је Фетел претекао Батона тако што је претходно излетео са стазе, а по повратку се нашао испред њега. Тај потез је можда био недозвољен, али су њих двојица заслужено дошли до победничког постоља. Одличну, али усамљену трку на четвртом месту имао је Кими Раиконен, док похвале заслужују и возачи Заубера Камуи Кобајаши и Серхио Перес, који су чистим тркањем дошли до петог, односно шестог места.

Акција на стази “Хокенхајмринг” почела је још током недеље ујутро када се Ред Бул нашао под истрагом због мотора, тачније због мањег броја обртаја. Иако је аустријској екипи претила чак и дисквалифиција, одлучено је да Ред Бул није прекршио правила, због рупе у правилнику, која им дозвољава таква подешавања.

Од старта у Немачкој повео је Алонсо, испред Фетела, Шумахера, Хилкенберга, Батона, Малдонада, Вебера и Хамилтона. Кратко излетање са стазе имао је после неколико кривина Роман Грожан у Лотусу, док је Шумахер био веома агресиван и константно је током првог круга нападао Фетела, који је успео да се одупре нападима.

У првом кругу дошло је до неколико инцидента у којима су дебљи крај извукли Бразилци Фелипе Маса и Бруно Сена и крхотиње са њихових болида биле су расуте у првој кривини. Њих двојица и Грожан су потом отишли у бокс, где је Сени и Маси замењено предње крило. У трећем кругу у проблеме је упао Хамилтон, којем је пукао задњи десни пнеуматик, због чега је пао на 21. позицију. Британац је тиму чак преко радија поручио да би требало да одустане, али је, ипак, стигао до бокса и вратио се на стазу.

У првих неколико кругова, Фетел је био најбржи на стази па је успео да се одмакне од Шумахера на три секунде, а смањи заостатак у односу на Алонса испод секунде. Ипак, возач Ферарија је узвратио и успео да повећа предност довољно да не дозволи младом Немцу да га нападне. Baton је коначно успео да претекне Хилкенберга за четврто место у осмом кругу и одмах је кренуо у потеру за Шумахером, који је био само секунду испред.

У међувремену, Раиконен се пробио на осмо место, пошто је претекао Пола ди Ресту у другом болиду Форс Индије, док је Вебер био мање од секунде испред њега. Ди Реста је убрзо изгубио још једну позицију, пошто га је претекао и возач Заубера Серхио Перес. Baton се у 11. кругу нашао испред Шумахера, којем су pneumatic били доста оштећени, а занимљиво је да лидери нису успели много да им побегну, па је Фетел био пет секунди испред.

Раиконен је у 12. кругу био први од возача при врху који је отишао у бокс, а следили су га у наредном кругу Хилкенберг и Вебер, а потом и Малдонадо. Раиконен је после замене пнеуматика био најбржи на стази, па је успео да се пробије испред Малдонада и Вебера, али не и Хилкенберга. Шумахер је по нове пнеуматике отишао у четвртом кругу in а стазу се вратио иза Хилкенберга, а испред Раиконена.

Ипак, само неколико тренутака касније, у истој кривини и Шумахер и Раиконен су напали младог Немца, који је тада изгубио две позиције. Алонсова предност у 17. кругу износила је две секунде, док је Baton био пет секунди иза, а нико од њих тројице још увек није био у боксу. Шпанац је у наредном кругу имао чак и мало излетање са стазе, али његова предност у односу на Фетела није била значајно смањена.

Алонсо је по нове пнеуматике отишао у 19. кругу и пред собом је по повратку имао чисту стазу, док је у наредном кругу то учинио Baton. Фетел је тада одлучио да и даље остане на стази, док се његов тимски колега пробио на десето место, после претицања Вебера. Млади Немац је у бокс отишао у 21. кругу и на стазу се вратио као трећепласирани, иза Алонса и Камуија Кобајашија у Зауберу, који још увек није мењао пнеуматике.

Фетел је, ипак, после само пар кривина напао Кобајашија и дошао до друге позиције, док је у истом тренутку Раиконен коначно успео да се нађе испред Шумахера и дође до петог места. Алонсова предност тада је износила око три секунде, а пошто су сви возачи већ били у боксу, иза њега и Фетела следили су Baton, Раиконен, Шумахер, Хилкенберг, Перес, Вебер, Ди Реста и Кобајаши.

Разлике између возача на врху тада су биле све мање, Фетел је имао мање од две секунде заостатка у односу на Алонса, док је био само три и по секунде испред Батона. У наредним круговима, Британац је био најбржи на стази, док је предност Алонса у односу на Фетела пала на испод секунде. Возач Ред Була, ипак, није у првим тренуцима дошао до праве прилике да се нађе испред Шпанца.

 

У међувремену, Перес и Вебер су обишли Хилкенберга, који је одмах потом отишао у бокс, док је Аустралијанац врло брзо изгубио позицију од Кобајашија. Батонов заостатак у односу на Фетела око 30. круга износио је око три секунде, док је Раиконен на четвртој позицији био десет секунди иза. Млади Немац мало је попустио у круговима који су следили, а уз то га је и Хамилтон, који је био најбржи на стази, успорио својим претицањем иако је тада држао тек 18. место.

Фетел је био изнервиран маневром возача Мекларена, који је почео да сустиже Алонса да би се вратио у исти круг као и водећи возачи. Британац се до 40. круга у потпуности примакао возачу Ферарија, чија предност испред Фетела је износила две секунде, док је Baton био исто толико даље. Од водећих, управо Baton је први отишао у бокс, у 41. кругу, и на стазу се вратио као трећи, док су у наредном кругу то учинили Алонсо и Фетел. Шпанац је по повратку на стазу задржао прву позицију, док је Baton успео да се нађе испред Фетела, и његов заостатак у односу на водећег био је само секунду и по.

Фетел је био тик иза Батона одмах после претицања, али је убрзо имао кратко излетање са стазе, па се његов заостатак повећао на више од секунде. Пред последњих 20 кругова, Baton се примакао на испод секунде Алонсо, али није долазио до праве прилике да га претекне. Фетел је иза њих имао мало излетање са стазе, док је Грожан имао веће, али је успео да се врати на стазу.

Алонсо је ишао прешироко у неким кривинама у покушају да се одбрани од Батона, који није ни покушавао да га озбиљније нападне. Фетел је пред последњих десет кругова био две секунде иза, док је Раиконен на четвртом месту имао скоро 15 секунди заостатка у односу на Алонса, док је Кобајаши почео да сустиже Фетела, али је и даље био доста далеко.

Алонсо је до 60. круга успео да се одвоји на више од секунде од Батона, пошто је знатно појачао темпо, док се Фетел полако, али сигурно, приближавао Британцу. Шпанац је пред последња три круга успео да оствари сигурну предност, док је Фетел притискао Батона и коначно га је претекао у претпоследњем кругу. Ипак, Немац је то учинио тако што је излетео ван стазе, а потом се вратио испред Батона, па се тај потез нашао под истрагом.Шпанац је неколико тренутака касније прославио јубиларну, 30. победу, док су се иза њега, Фетела и Батона, нашли Раиконен, Кобајаши, Перес, Шумахер и Вебер. Прву десеторицу, односно освајаче бодова, комплетирали су Хилкенберг и Нико Розберг у Мерцедесу. На трци је, иначе, само једно одустајање, пошто се Хамилтон 11 кругова пре краја повукао у бокс.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се већ следећег викенда Великом наградом Мађарске на стази “Хунгароринг”.

 

Резултати трке за Велику награду Немачке:
1. Фернандо Алонсо (Шпанија) Ферари 1:31:05.862
2. Себастијан Фетел (Немачка) Ред Бул + 3.732
3. Џенсон Baton (Велика Британија) Мекларен + 6.949
4. Кими Раиконен (Финска) Лотус + 16.409
5. Камуи Кобајаши (Јапан) Заубер + 21.925
6. Серхио Перес (Мексико) Заубер + 27.896
7. Михаел Шумахер (Немачка) Мерцедес + 28.970
8. Mark Вебер (Аустралија) Ред Бул + 46.491
9. Нико Хилкенберг (Немачка) Форс Индија + 48.162
10. Нико Розберг (Немачка) Мерцедес + 48.889
11. Пол ди Реста (Велика Британија) Форс Индија + 59.227
12. Фелипе Маса (Бразил) Ферари + 1:11.428
13. Данијел Рикардо (Аустралија) Торо Росо + 1:16.829
14. Жан-Ерик Верњ (Француска) Торо Росо + 1:16.965
15. Пастор Малдонадо (Венецуела) Вилијамс + један круг
16. Виталиј Петров (Русија) Катерхем + један круг
17. Бруно Сена (Бразил) Вилијамс + један круг
18. Роман Грожан (Француска) Лотус + један круг
19. Хеики Ковалаинен (Финска) Катерхем + два круга
20. Шарл Пик (Француска) Марусја + два круга
21. Педро де ла Роса (Шпанија) ХРТ + три круга
22. Тимо Глок (Немачка) Марусја + три круга
23. Наријан Картикејан (Индија) ХРТ + три круга
одустао:
Луис Хамилтон (Велика Британија) Мекларен

 

Генерални пласман возача:
1. Фернандо Алонсо 154
2. Mark Вебер 120
3. Себастијан Фетел 118
4. Кими Раиконен 95
5. Луис Хамилтон 92
6. Нико Розберг 76

 

Генерални пласман конструктора:
1. Ред Бул 238
2. Ферари 177
3. Мекларен 157
4. Лотус 156
5. Мерцедес 105
6. Заубер 78

 

(B92)