Прочитај ми чланак

Гробарски кутак: Партизан – Валета 3:1

0

Партизан рутински одрадио посао, следе Кипрани
Партизан – Валета 3:1

Стрелац: 1:0 – Томић у 10, 1:1 – Мифсуд у 60, 2:1 – Томић у 67, 3:1 – Митровић у 73. минуту.

Стадион: Партизана. Гледалаца: око 8.000. Судија: Сидиропоулос Анастасиос (Грчка). Помоћници: Димитриос Гагас и  Ефтхимиадис Дамианос (Грчка). Жути картони: С. Илић (Партизан), Габријел (Валета).

ПАРТИЗАН: Петровић, Аксентијевић, Волков, Остојић, Иванов, С. Марковић, С. Илић, Бабовић (од 66. Вукић), Томић (од 76. Нинковић), Л. Марковић, С. Шћеповић.

ВАЛЕТА: Крул, Азопарди, Барбоса, Роха, Борги,  Брифа,  Каруана (од 46. Агиус), Да Силва, Габријел (од 51. Фенеш), Фалзун (од 85. Жилберт), Мифсуд.

Партизан је рутински одрадио посао против Валете. Јесу црно-бели у првих 45 минута постигли само један погодак, али су тиме и дефинитивно цементирали пут у трећу рунду квалификација за Лигу шампиона. У наставку је Мифсуд изједначио, али је потом опет Томић вратио предност Партизану, а до краја се у листу стрелаца уписао и дебитант Митровић.

На стадиону у Хумској, пред око 8.000 гледалацa црно-бели су бољи ривал, а поред тог једног гола могли су да постигну још неколико. Прву озбиљну прилику Београђани су имали у 6. минуту. Бабовић је извео слободан ударац, лопту је избацио Крул, али само до Лазара Марковића. Партизанов драгуљ је најпре ушао у шеснаестерац, изборио се за позицију, а потом пласирао лопту која је завршила на пречки!

Два минута касније запретили су и Малтежани, Габријел је покушао са 35 метара, али је био непрецизан. Валету је као и у првом сусрету начео Немања Томић, овога пута у 10. минуту.

Партизанов репрезентативац је започео акцију, проследио је лопту до Аксентијевића, а овај је идеално центрирао управо до Томића који је неометан са пет метара закуцао лопту у мрежу!

Није било много узбуђења све до 30. минута, кад је Барбоса сјајно шутирао са неких 22-23 метра, али по сред гола, па је Петровић избио лопту у корнер.
А потом је уследила серија промашаја Партизанових играча. Кренуло је од Стефана Бабовића, који је после очајне интервенције одбране Валете имао идеалну прилику. Ипак, са само пет метара промашио је немогуће, тачније лопта је погодила најпре десну стативу, па се одбила до леве. Од свега само корнер за Партизан, али и нова шанса. После убацивања Бабовића Аксентијевић је главом погодио пречку, а потом се Иванов није најбоље снашао.

Спорна ситуација виђена је у 38. минуту. Саша Илић је стигао до лопте пре голмана Крула, који га је оборио. Судија је проценио да је капитен Партизана симулирао, па га је „частио” жутим картоном. Последњу прилику у првом полувремену имао је Томић у 43. минуту, кад је из игре најпре избацио Роху, а потом решио да сам заврши акцију. Ипак, из веома изгледне позиције шутирао је врло лоше, поред гола.

Тренер Малтежана Марк Милер је већ у полувремену начинио прву измену, уместо Каруане у игру је увео Агиуса. Нешто касније, у 51. минуту у игру је уместо Денија ушао Фенеш. Није то променило однос снага на терену, али је слика ипак била донекле другачија у наставку.

Ритам игре је прилично спласнуо, па у првих 15 минута другог полувремена нисмо готово ништа видели. Све до 60. минута. После очајног паса Ивана Иванова, Фенеш је отео лопту, брзо је проследио до Мифсуда, а искусни нападач Малтежана је рутински савладао Петровића за изједначење – 1:1!

Није дуго чекао Вермезовић на прву измену, у 64. минуту у игру је уместо Стефана Шћеповића убацио Николу Митровића. Два минута касније и друга измена код црно-белих, у игру је ушао Звонимир Вукић, а уз салве звиждука изашао Стефан Бабовић. Само који секунд касније Партизан је поново водио! И опет је гол постигао Немања Томић, у 67. минуту. Везњак Партизана је опробао ударац са 30 метара, а клизав терен и слаб голман Крул били су довољни за ново вођство црно-белих – 2:1.

Агилнији су били црно-бели после измена, то је сасвим очигледно. Такав приступ им се исплатио новим голом, овога опута у 73. минуту. партизанови клинци Аксентијевић и Митровић разменили су дупли пас, а потом је нешто искуснији Аксентијевић погодио стативу. Лотпа се одбила у поље Малтежана, а акцију је фантастично испратио дебитант Митровић, који је постигао првенац за Партизан – 3:1!

Извршио је Вермезовић потом и трећу измену, из игре је извадио двоструког стрелца Томића, а шансу је од 75. минута пружио Николи Нинковићу.
Управо су новајлије биле најзапаженије у завршници сусрета. Две прилике је пропустио најпре Нинковић, а потом у 83. минуту и Звонимир Вукић.

 

Тренер АЕЛ-а стиже у Хумску
Тренер АЕЛ-а, Памбос Христодолу, по доласку Кипрана у Белфаст, на реванш са Линфилдом (први меч 3:0) забранио је играчима да дају изјаве поводом извесног двобоја са српским прваком.

– Нисам чуо да било ко у свлачионици помиње Партизан. Један од мојих тренера из стручног штаба ће отићи у Београд да погледа наредног противника, али играчи морају најпре да елиминишу Ирце – упозорио је шеф струке АЕЛ-а.

 

Партизанове велике европске утакмице у Београду
 

Партизан – Спортинг 5:2 (2:0) 12. октобар 1955.
Првак Југославије је био Хајдук, у првом Купу европских шампиона играо је Партизан! Кад крећете у нов пројекат, трудите се да окупите најбоље, па не чуди одлука УЕФА да специјалну позивницу за друштво одабраних упути црно-белима. Победа у пријатељској утакмици над дрим-тимом Хонведа задивљујуће је одјекнула Европом.

Прва утакмица целокупног КЕШ одиграна је у Лисабону, а остаће записано, за вјеки вјекова, да је Спортинг успео да ишчупа реми против Партизана (3:3). Португалци, међутим, на Топчидерском брду нису имали шанси.

Кад неко остане упамћен само по имену, а да је оно у Срба при том често и славно, онда можете закључити о каквој се величини ради. Милош Милутиновић, од милоште Плава чигра, против Спортинга, али и многих других, играо је попут тигра. Са четири гола (плус егзекуција Јоцића) торпедовао је ривала на Иберијско полуострво, а себи вечно пронашао место у галерији великана.


Пред 15.000 гледалаца Александар Томашевић је извео састав: Сл. Стојановић, Белин, Херцег, Борозан, М. Јовановић, Б. Пајевић, Јоцић, М. Милутиновић, Бобек, П. Михајловић, Зебец.

 

Партизан – Реал Мадрид 3:0 (1:0) 29. јануар 1956.
Партизан је одмах кренуо са јуришима ношен подршком са трибина. Али, прву шансу су имали гости… Пенал. Пети минут. Лопту узима Аргентинац Риал, спушта је код тачке са које се изводи једанаестерац. Направи малу грудву, стави је – на овај пут црну тачку исцртану уз помоћ угљене прашине, учврсти и на њен врх стави фудбал.

– Овај сигурно промашује – процеди Милутин кроз зубе, а лопта у високом луку прелете пречку.

Партизан је погодио неколико статива, постигао три гола, у фер утакмици без судијских намештаљки посрамио је противника. Те, 1956, Реал је освојио Куп шампиона, али је европска штампа забележила да су Београђани покрадени у Мадриду. (Одломак из књиге „Шоле”, аутора Вање Булића).
Краљ се попео на престо, али је председник Бернабеу касније признао да доминације не би било да се нису провукли у београдској снежној идили. Милош Милутиновић је играо симултанку, баш као и у Мадриду где му је поништен гол пошто је прешевао комплетну Реалову одбрану. А погодите где је био славни Ди Стефано у последњем минуту? На гол-линији, панично испуцавајући лопту да Партизан не би надокнадио минус 4 из Франкове Шпаније.


Пред 40.000 гледалаца Александар Томашевић је извео састав: Шошкић, Белин, Лазаревић, Калоперовић, Зебец, Б. Пајевић, П. Михајловић (гол из пенала), М. Милутиновић (два гола), Валок, Бобек, Херцег.


Партизан – Манчестер јунајтед 2:0 (1:0) 13. април 1966.
На талону – никад већи улог. Улазница за Брисел, финале Купа европских шампиона и дуел са Реалом. У стварности – никад тежи посао.

Што би се рекло – ђаволски! Манчестер јунајтед, после погибије Безбијевих беба, први пут у Југославији, у тиму асови: Чарлтон, Бест, Стајлс и Лоу. Али, имао је и Партизан своје бебе!

Црно-бели су партијом за памћење потукли надмене Енглезе. Тријумф би био још израженији да судија није поништио чист гол Владице Ковачевића. Замислите, крхки „Пословођа” је, наводно, фаулирао као од стене одваљеног чувара. Еуфорија из Хумске се пренела у центар Београда. Гегићеви пулени су уживали статус хероја, али и били тек на половини пута.

– Запалићемо Олд Трафорд – поручио је Шошкић енглеским новинарима.
У Манчестеру – пакао. Јуриши домаћина са свих страна, навијачи новчићима засипају Партизановог голмана, али велики Милутин не дозвољава да и друга лопта заврши у мрежи. Велика игра Васовића и Рашовића. Парни ваљак улази у историју!

Пред 37.031 гледалаца Абдулах Гегић је извео састав: Шошкић, Јусуфи, Љ. Михајловић, Васовић, Б. Рашовић, Бечејац (гол), Бајић, В. Ковачевић, Хасанагић (гол), Миладиновић, Пирмајер.

 

(Спортски журнал)