Прочитај ми чланак

Албански притисак на ФИФА расте

0

Албански лоби појачао је притисак на челнике ФИФА, да би репрезентацији Косова било дозвољено играње пријатељских утакмица. Тим поводом група најбољих фудбалера рођених у јужној покрајини послала је декларацију Сепу Блатеру.

Декларацију су потписали капитен фудбалске репрезентације Албаније Љорик Цана и швајцарски репрезентативци Џердан Шаћири, Гранит Џака и Ваљон Бехрами.

„Ми у потпуности подржавамо право фудбалера и клубова са Косова да играју међународне утакмице. Косово је до сада признато од стране 91 државе, са шест континената, прихваћено је у међународним организацијама као што су Светска банка и ММФ и не може да буде третирано као неке друге територије којима је ускраћено право играња утакмица“, наводи се између осталог у декларацији која је достављена Ројтерсу.

Фудбалери Лација Цана и Бехрами, члан Бајерна Шаћири и Џака, нови члан Менхенгладбаха познат по промашају на мечу Швајцарска – Албанија, имају могућност да заиграју за ту репрезентацију у случају да Косово добије дозволу за одигравање утакмица.

Декларацију је потписало још петоро фудбалера албанске националности, међу којима је и звезда женске немачке репрезентације Фатмира Бајрамај. 

Бајрамај је рођена у Истоку, Бехрами у Косовској Митровици, Цана у Приштини, Џака и Шаћири у Гњилану.

Извршни одбор ФИФА у мају је донео одлуку да национални тимови могу да играју пријатељске утакмице против екипе Косова, али је после протеста Фудбалског савеза Србије та одлука промењена

Фудбалској репрезентацији Косова није дозвољен пријем у водеће фудбалске федерације (УЕФА и ФИФА), а на претходном састанку тих организација и ФС Србије договорено је да се настави са разговорима о могућности да Косово почне да игра званичне пријатељске утакмице.

Нови састанак заказан је за 27. и 28. септембар у седишту ФИФА у Цириху, а Ројтерс преноси да постоји могућност компромиса, односно да Косову буде дозвољено да игра пријатељске утакмице, али само у млађим категоријама.

 

( Танјуг )