Прочитај ми чланак

Зашто се Вучић још није вакцинисао кинеском вакцином?

0

Приликом изненадног и ненајављеног свечаног дочека кинеских вакцина 16. јануара, на новинарско питање да ли ће примити кинеску вакцину против коронавируса, председник Србије Александар Вучић је рекао "да ће се вакцинисати за седам или осам дана".

– Ја ћу да се вакцинишем, није проблем, да људи виде. Важно ми је да нисам био међу првима који су се вакцинисали, да не кажу да сам себе прво спасавао – рекао је Вучић.

Зашто је рекао „није проблем“ и да ли неки проблем постоји? Све у свему, рок који је сам задао је истекао, а није се вакцинисао.

Да подсетимо, пре него што су надлежни органи одобрили за употребу кинеску вакцину компаније Синофарм, авион Ер Србије са товаром од милион доза вакцина слетео је 16. јануара на аеродром у Београду. Грађани Србије се на позив надлежних органа увелико вакцинишу, али не и Вучић.

Кина је одобрила своју вакцину 31. децембра 2020. Ова вакцина званично је регистрована и у Уједињеним Арапским Емиратима, а за хитну употребу одобрена је у још неколико земаља, али не и у било којој земљи у Европи.

За разлику од кинеске и руске које још чекају одобрење здравствених институција Европске уније, вакцина Пфизер/БиоНтецх има дозволу Европске агенције за лекове (ЕМА), као и америчке Управе за храну и лекове (ФДА).

У овом тренутку ниједна сем кинеске вакцине није доступна грађанима Србије.