Прочитај ми чланак

Руски Комерсант: Вучић наоружава Украјину, зато и јесте партнер Запада

0

Кијев је од фебруара 2022. преко посредника добио оружје у вредности од 800 милиона евра од Србије. Објављивање ових готово сензационалних података у великој мери објашњава зашто Запад, периодично изражавајући огорчење због невољности Србије да следи политику ЕУ око Украјине, не прибегава било каквим казненим мерама против Београда и наставља да српског лидера Александра Вучића назива блиским партнером, пише Генадиј Сисојев, дописник руског Комерсанта са Балкана.

„Да, извозимо наше оружје. Не можемо да извозимо у Украјину или Русију, али имамо много уговора са Американцима, Шпанцима, Чесима и другима. Оно што они на крају раде са тим је њихова ствар“, подсећа Комерсант на изјаву Вучића Фајненшел тајмсу.

Тиме је председник Србије признао да би српско оружје могло да буде у Украјини. Како је казао, „чак и када би са сигурношћу знао ко добија српско оружје, то га се не тиче“.

Штавише, председник Србије је рекао да су се за Србију данас отвориле „златне прилике“, с обзиром да је њено наоружање јефтиније од западних, а извоз српског оружја би могао чак и даље да расте.

И заиста, Комерсантови извори у Београду упознати са ситуацијом потврђују да је у последње две године Србија драстично повећала производњу војних производа, а многа њена одбрамбена предузећа сада раде у три смене.

У светским медијима се и раније појављивала информација о снабдевању Украјине српским оружјем. Тако је прошле године Ројтерс објавио тајни документ Пентагона под насловом „Европа: Одговор на сукоб Између Русије и Украјине“. Уследило је да је Србија, иако је одбила да обучава украјинску војску, пристала да испоручи оружје Украјини или га је „вец́ испоручила“, пише Комерсант.

Објављивање документа потом је, подсећају, изазвало пометњу у Београду. Тадашњи шеф Министарства одбране Милош Вучевић, који је недавно постао премијер Србије, пружио је уверавања да „Србија није продала и неће продавати оружје ни украјинској ни руској страни“.

„Неко, очигледно, жели да дестабилизује нашу земљу и укључи је у сукоб у којем нећемо учествовати“, рекао је он, не одбацујући могућност да је „неко оружје некако магично завршило у зони сукоба“.

Америчка амбасада у Београду тада је стала у одбрану српских власти, казавши: „Према нашим информацијама, Србија не продаје оружје Украјини“.

Украјинска амбасада у Београду говорила је да немају информације о достави оружја из Србије.

Међутим, Комерсантови извори упознати са ставом српског руководства кажу да се у овој ситуацији Београд „плаши, пре свега, оштре негативне реакције Москве“, јер се таква цурења појављују редовно, а Русија је у том погледу неизбежно изразила своју забринутост.

После уласка руских трупа у Украјину у фебруару 2022. године, Београд се више пута изјаснио да подржава територијални интегритет Украјине и чак гласао у УН за неколико резолуција „којима се осуђује агресија Русије на Украјину“.

Упркос притиску Сједињених Држава и ЕУ, Београд одбија да подржи санкције Русији. И мада Запад повремено изражава огорчење неспремношћу Србије да следи политику ЕУ, то не доводи до било каквих казнених мера против Београда. Штавише, и Сједињене Државе и ЕУ настављају да називају српског лидера Александра Вучића својим блиским партнером, пише руски медиј.

Ова парадоксална ситуација на први поглед у великој мери је објашњена информацијама о снабдевању Украјине српским оружјем, закључује Комерсант.