Прочитај ми чланак

Запрепастио многe у Србији: Нови црногорски председник о Вучићу, Србији, Русији…

0

Предсeдник Црне Горе рекао и да током његових разговора са страним званичницима није било речи о томе ко може, а ко не, бити део владе

Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић рекао је након самита НАТО у Виљнусу да нова црногорска влада мора бити проевропска и прореформска, и свако ко у Црној Гори дијели европске вриједности треба да буде дио владе.

Он је рекао и да током његових разговора са страним званичницима није било ријечи о томе ко може, а ко не, бити дио владе.

Исказао је, преноси портал РТЦГ, увјерење да ће ускоро бити проглашени резултати избора, како би могао да почне консултације са представницима странака о формирању владе.

Милатовић је нагласио да је његов савјетник Дејан Вукшић добио функцију на основу академских и професионалних референци, те да има повјерење у њега да ће свој посао обављати на прави начин.

Нагласио је да свако ко је кривично процесуиран у Црној Гори, треба да одговара, и то је једини начин да земља игради друштво владавине права. Подсјетио је да је недавно у Србији предмет Светозара Маровића, кога Црна Гора потражује ради издржавања затворске казне, изнио пред званиничке Србије.

„И добио сам увјеравања да ће се они према томе однијети одговорно. Ако желимо да изградимо односе повјерења, ја се надам да ће ускоро доћи до изручења Светозара Маровића“, казао је Милатовић.

Он је рекао да му је драго што је имао прилику да предводи црногорску делегацију на НАТО самиту.

„Овај самит се организује у критичном тренутку за евроатлантску безбједност. Желим да честитам нашим домаћинима, нашем савезнику, Литванији, на гостопримству и свим напорима које су уложили како би овај самит био успјешан. У контексту најизазовније безбједносне ситуације у Европи, још од периода хладног рата, док траје неоправдан и ничим изазван руски рат у Украјини, НАТО је као и увијек у својој 75 година дугој историји демонстрирао јединство. Мислим да је то најважнија порука“, рекао је Милатовић, преноси портал РТЦГ.

Он је нагласио и да му је посебно драго што је савез данас јачи и сигурнији за двије нове чланице, Финску, и ускоро и Шведску.

„То сматрам посебно важним у контексту актуелних геополитичких прилика. На самиту су донијете кључне одлуке за јачање политике одвраћања и одбране, и усвојени су нови регионални планови за одбрану савезничке територије“, рекао је црногорски предсједник.

Говорећи о подршци Украјини, он је нагласио како је одлучено да се обнви обавеза улагања у одбрану, овога пута са најмање два одсто БДП-а. Навео је да је срећан што је Црна Гора остварила тај циљ и наставиће да то испуњава.

„Имали смо прилику да разговарамо са предсједником Зеленским о евроатлантској перспективи Украјине. Став Црне Горе је јасан – свака држава има суверено право да бира своје спољнополитичко опредјељење, укључујући чланство у међународним организацијама, и увијек ћемо дјеловати у одбрани тог принципа. У том смислу подигнут је однос НАТО и Украјине на виши ново, формирањем савјета НАТО-Украјине. Послата је снажна порука да је Украјина будућа чланица НАТО“, рекао је Милатовић.

Он је навео да Црна Гора кредибилан партнер алијансе, која се конструктивном улогом у регину труди да афирмише стабилност и демократију.

„Дијелимо забринутост алијансе поводом дешавања на Косову, и позивамо обје стране на деескалацију тензију и дијалог ради нормализације односа у оквиру платформе коју је понудила ЕУ“, казао је Милатовић.

Он је нагласио да му је драго што је делегација БиХ била на самиту, истичући да Црна Гора подржава реформске процесе у тој земљи.

„Приликом присуства на самиту, обавио сам више разговора са више шефова и влада наших савезника, које сам информисао о приликамам у нашој земљи посебно у конктексту формирања нове, проевропске владе“, рекао је Милатовић.

Он је навео да је на самиту послата снажна порука Украјини да има перспективу будућег чланства у НАТО.