Прочитај ми чланак

ЗАПАД ПРИТИСКА СРБИЈУ: Отерајте Русе из базе у Нишу!

0

jeremic-dacic-i-sojgu-1409775829-561897

БЕОГРАД – Српско-руски центар за ванредне ситуације у Нишу од самог оснивања, пре две године, представља трн у оку Вашингтону, а откако је избила криза у Украјини и након нашег одбијања да се сврстамо, САД и ЕУ су отишли корак даље, те су државном врху „сугерисали“ да је најбоље да Србија стави катанац на овај центар!

Вашингтон и Брисел су забринути да би Ниш могао да постане руско војно упориште! Иако су добили уверење да центар то није и да неће бити, они сумњају да ће то прерасти у још једну војну филијалу Москве.

Заједничко деловање

– Вашингтон и ЕУ мисле да ће из центра у Нишу Москва да шпијунира амерички антиракетни штит у Румунији. Исто тако, верују да ће Русија, кроз базу у Нишу, ојачати војно присуство на Балкану, као равнотежу америчким војним базама на Косову, у Румунији и Бугарској. Иако нису експлицитно захтевали да затворимо базу, сви знамо шта значи кад они „сугеришу“ – каже извор нашег листа.

Наша сазнања је на индиректан начин потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић. Наиме, он је на питање да ли Америка тражи од Србије да угаси поменути центар, одговорио да то није тачно, али да ЕУ инсистира да будемо део европског механизма за реаговање у ванредним ситуацијама. У преводу, ЕУ хоће да прекинемо сарадњу са Русијом, односно заједничко деловање у Центру, и да се прикључимо њима.

– ЕУ само инсистира да Србија буде део европског механизма за реаговање у ванредним ситуацијама, што није спорно – казао је Дачић.

Према оцени саговорника нашег листа, војних аналитичара, окидач за овакве притиске могла би да буде криза у Украјини са једне стране, али и дипломатско-политички сукоб између Русије и евроатлантског блока ЕУ-НАТО.

Руска извидница

Александар Митић, председник Центра за стратешке алтернативе, каже да га не би изненадило да ти притисци постоје и у прилог томе подсећа на најаву генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена о формирању јединица за брзо реаговање и изградњу база на источним ободима ове алијансе.

– НАТО свакако не би желео да му се оно што он сматра потенцијалном „руском извидницом“ у Нишу нађе иза леђа у тренутку када планира нове потезе, који су непријатељски оријентисани према Москви – каже Митић и додаје да овај центар смета САД јер је конкретан пример оперативне сарадње Русије и Србије, дубоко унутар зоне коју НАТО сматра „својом“ – на стратешкој локацији за Балкан, сат времена вожње од базе „Бондстил“.

Марко Милошевић из Београдског центра за безбедносну политику каже да није први пут да америчка дипломатија реагује на српско-руски центар.
– Из депеша Викиликса се видело да је ово и раније било у фокусу америчке пажње. Досадашњи аргументи су се сводили на могућност конверзије ове базе у војну базу – наводи Милошевић.

Гашић:
ЗНА СЕ УЛОГА ЦЕНТРА

Братислав Гашић, министар одбране Владе Србије, истиче да су јасно дефинисани циљеви овог центра.

– Нико ми реч није рекао за то, а чак нисам чуо да је неко тако нешто изјавио јер јасно су дефинисани циљеви тог центра у Нишу.

ЧИЊЕНИЦЕ
Историјат Центра

– Центар је отворен 25. априла 2012. године
– Русија је издвојила 27 милиона долара за његов развој
– Из овог центра се реагује у случајевима ванредних ситуација и сузбијања последица природних катастрофа и технолошких хаварија
– Пружа брзи одговор на ванредне ситуације на територији Србије, али и других земаља
– Центар може да збрине око 2.000 људи