Прочитај ми чланак

ЗАГРЕБ: Због Вучића „За дом спремни!“

0

Загреб -- Полиција забранила удржењу удовица хрватских ветерана и ветеранима да се приближе Марковом тргу, где ће боравити председник Србије кад стигне у Загреб.

Како је било раније планирано, два удружења заказала су за данас у 10 часова протест због посете Александра Вучића Загребу. Они су почели да се окупљају на Тргу бана Јелачића већ око девет часова. Како јавља репортер Б92.нет са лица места, има их око стотинак, а не хиљаду како су чланови удружења најављивали.

До 400 учесника одслушало је говор Вјекослава Магаша, поред којег неко држи транспарент на којем пише – „Србија мора одговарати за геноцид у Хрватској и платити ратну одстету“.

Обратила се и председница Удружења удовица хрватских бранитеља из Домовинског рата Розалија Бартолић.

Доста демонстраната огрнуто је шаховницама, неки су у јакнама ХОС-а, а истакнута је и једна застава са усташким натписом „за дом спремни“.

Међутим, загребачка полиција потврдила је јутрос да им је забранила да протест наставе ка Марговом тргу, где ће бити и Вучић, већ ће протест морати да одрже ту где су се и састали, на Тргу бана Јелачића.

„На основу члана 51. ставка 5. Закона о полицијским пословима и овластима, полиција је јутрос на основу сигурносне процене везане за спровођења посебних мера сигурности, односно осигурања штићених особа и објеката, привремено ограничила приступ Марковом тргу. С обзиром на то да се ова одлука односи и на учеснике најављеног јавног окупљања за данашњи дан на Марковом тргу желимо јасно разграничити да се не ради о забрани јавног окупљања како је то дефинисано Законом о јавном окупљању у чланку 14.“, наведено је, између осталог, у саопштењу полиције, које је пренео хрватски портал Индеx.хр.