Прочитај ми чланак

‘ЗА АЛБАНЦЕ’: ПДД, једина мањинска партија Aлбанаца на изборима

0
Фото: Бота сот

Фото: Бота сот

Партија за демократско деловање самостално ће учествовати на изборима, а носилац листе биће председница огранка ПДД у Прешеву Aрдита Синани, пише „Данас“.

Она је уједно и друга на листи, иза Фатмира Хасанија, професора хемије из Бујановца, који је и члан председништва ПДД.

Aрдита Синани у краћем разговору за “Данас” објашњава како је изабрана за носиоца листе, шта очекује од парламентарних избора, али и због чега на листи након четири узастопна мандата нема Ризе Хаљимија, председника ПДД.

Синанијева наводи и да очекује да ће на прави начин мотивисати гласаче, али и да ће повећати излазност.

“Моја странка имала је поверења у мене кад ме је изабрала за председницу огранка Партије за демократско деловање за Прешево, па је нормално да је имала поверење и да будем носилац листе за локалне, али и за парламентарне изборе. ПДД иначе има своје представнике, осим у Прешеву, и у Бујановцу и Медвеђи”, наводи Синани.

На констатацију “Данаса” да јавност мало зна о њој каже да јој је биографија “једноставна”.

“Рођена сам 1980. у Прешеву. Удата сам, мајка двоје деце. По занимању сам дипломирани економиста-менаџмента и информатике. Дипломирала сам у Приштини 2003, а тренутно радим као професорка информатике у гимназији. У време кад је Риза Хаљими, председник ПДД, био председник општине Прешево, радила сам у његовом кабинету. Члан сам странке већ десет година, а прошлог децембра изабрана сам за председницу огранка ПДД за Прешево”, каже она.

Према њеним речима Риза Хаљими, човек који је био посланик у четири мандата, се не налази међу кандидатима за посланике искључиво својом одлуком.

ПДД опет излази самостално на избоге. Aрдита Синани каже да је тачно да су звали и друге странке да заједнички наступе јер би у том случају имали бар три посланика у парламенту.

“Они су међутим одлучили да неће изаћи на изборе и зато би било најбоље да њима поставите питање шта су њихови разлози”, истиче она, додајући да је тачно да на локалним изборима учествују све странке Aлбанаца.

“ПДД је партија региона и нашим снагама добићемо једног посланика, међутим, поделом албанских гласова нећемо добити два или три посланичких манда ( због бојкота на који су позвали представници других албанских странака)”, наводи Синанијева.

На питање та шта ће се залагати у Скупштини ако постане посланик каже да је само носилац листе, да је први Фатмир Хасани и да ће он највероватније бити посланик.

“Он ће бити активни глас Aлбанаца као што су били Хаљими и Шаип Камбери. Наставиће да поставља питања везана за нострификацију диплома, за проблем са уџбеницима, са судовима и слично. Ми наша права желимо да реализујемо кроз институције и желимо да будемо активни глас у решавању многобројних проблема”, истиче Синанијева.

Како каже, тачно је да је остало још мало времена, “али ми знамо тачно какво је расположење, јер смо стално присутни у те три општине”.

“Очекујемо да ћемо на прави начин мотивисати гласаче, али и повећати излазност. Слоган је једноставан и гласи – ‘За Aлбанце’”, закључује она.

Извор: Данас