Прочитај ми чланак

ВУЛИН: Тетка постоји, а моји бројни противници сад…

0

Београд -- Управа за спречавање прања новца је потврдила да тетка моје супруге Наташе постоји, изјавио је за “Блиц” министар одбране Александар Вулин.

Осим тога, он наводи и да је утврђено да је спорни стан исплаћен пре него што је он постао функционер.

“Провери су биле подвргнуте и наше комшије које су стан у истој згради купиле у септембру 2012. Пошто је утврђено да немају везе с нама и да смо ми стан исплатили пре него што сам је постао функционер, Управа за спречавање прања новца је одлучила, као и Специјално тужилаштво и Основно тужилаштво, да у куповини стана нема елемената кривичног дела и окончали су истрагу. Моји бројни противници ће морати да нађу неки други разлог за нападе на мене“, каже Вулин.

Управа за спречавање прања новца при Министарству финансија саопштила је да трансакција од преко 200.000 евра јесте била за куповину непокретности.

Како је раније наведено на сајту Инсајдера, Управа за спречавање прања новца скинула је, по налогу Повереника за информације од јавног значаја, а на захтев Инсајдера, ознаку тајности са извештаја о контроли порекла новца којим је министар Александар Вулин 2012. године купио стан.

У документу се наводи и да су, према подацима Управе, почетком септембра трансферисана средства са рачуна једног физичког лица, чије име је затамњено, на рачун другог, такође затамњеног, у износу од 204.800 евра, а по основу Уговора о купопродаји непокретности.

На основу достављеног извештаја не може да се утврди ни „да ли је управа проверавала порекло новца, осим што су провером утврдили да Мира Милић из Канаде постоји“.

Агенција за борбу против корупције пре три године започела је проверу извештаја о имовини и приходима Александра Вулина, и у оквиру те провере пронашла је да министар није дао уверљиво објашњење одакле му 200.000 евра за куповину стана у центру Београда 2012. године.

Вулин је тада, како се наводи у претходном извештају Агенције, рекао да су новац за стан он и супруга позајмили од супругине тетке из Канаде.

Како је, након провере и добијања извештаја од надлежних институција међу којима и Управе за спречавање прања новца, остало нејасно на који начин је министар Вулин платио стан, Агенција је свој извештај са пратећом документацијом 2015. године проследила Тужилаштву за организовани криминал.

Тужилаштво за организовани криминал донело је потом одлуку да нема основа за вођење поступка у том случају.