Прочитај ми чланак

Генерал Стојановић размнонтирао Вучићеву превару: Фарса, Вулин и даље води БИА

0

Иако је још у новембру 2023. године поднео оставку на место директора Безбедносно-информативне агенције (БИА), Александар Вулин и даље наступа као да је то на тој позицији. У најновијој епизоди бављења обавештајним радом чули смо да су агенти ЦИА окружили председника државе, а да се у Републици Српској (РС) спрема отмица председника Милорада Додика. Институције, надлежни органи, али и председник Александар Вучић су заћутали, док је струка јасна - такве изјаве су непримерене, служе да се уплаше грађани и да сачува актуелна власт.

Мало по мало, бивши директор БИА Александар Вулин износи податке и информације које могу да буду резултат искључиво оперативног рада или систематске завере.

Иако је сада искључиво председник Покрета социјалиста, без било каквог формалног уплива у обавештајне структуре у којима је био до 3. новембра 2023. године, Вулин неретко у јавности обавља улогу најгрлатијег обавештајца.

У среду смо чули да се у окружењу председника Александра Вучића налазе људи који раде за ЦИА, и да он то зна. Како то председник зна, нисмо добили информацију. Ова Вулинова “ексклузива” није била једина са којом је желео да упозна ширу јавности.

Према његовим информацијама, у овом тренутку се дешава финализација завере против Републике Српске, која има за циљ киднаповане Милорада Додика. Ко то планира да киднапује најутицајнијег политичара РС ког чувају обезбеђење и апарат силе и безбедности? Ни на то питање нисмо добили одговор.

То нису једина питања која висе у “ваздуху” последњих месеци, од тренутка када је Вулин одлучио да се повуче са чела БИА. Подсећамо, то се догодила након што је стављен на црну листу санкција САД и уочи кампање за децембарске изборе. Од тада Вулин нема функцију, али јавно износи податке о хапшењима, привођењима противника режима и државе, па се поставља дилема шта Вулин данас тачно ради.

Струка због тога објашњава да су његови наступи искључиво у служби режима, а изјаве “неодмерене и неодговорне”, чији је циљ да се уплаше грађани.

Некадашњи директор Војнобезбедносне агенције (ВБА) Момир Стојановић истиче да је изјава бившег директор БИА Александра Вулина недопустива, а да је цео наступ у медијима изведен по налогу председника државе.

„Најновија изјава Александра Вулина још једна је у низу у широком спектру психолошко-пропагандног рата који актуелна власт спроводи према сопственим грађанима. Циљ је да се докаже како режим брине о виталним и националним интересима, али неко увек са стране квари идилу и настоји да угрози председника. Наравно, зачуђујуће је да ту изјаву даје бивши директор БИА, за кога сви знају да, па и запослени у агенцији, да је само фиктивно поднео оставку“, објашњава Стојановић за Нову.

Коменаришући изјаву да је председник државе окружен шпијунима ЦИА, Стојановић наглашава да је такав наступ “смешан, чудан и недопустив”.

“Чак и да је то тачно са таквим подацима се не излази у јавност. Друго, чему служи информисање јавности са таквим подацима, једино ако не жели да се покаже излив забринутости и подршке властима. Када пласирате вест да је угрожен неко од високих државника, онда се народ солидарише и каже да неће то моћи баш тако да прође. У нормалним земљама, ако имате информације таквог типа, о томе се не прича у јавности”, наставља бивши директор ВБА.

Стојановић нема дилему да је ово „неодговорна изјава, неодговорног човека“ која уноси страх међу грађанима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

„Затамњеним колима долази на посао, све конце и даље вуче“: Како нам случајеви Сандуловић и Селма Барјами показују да Вулин и даље „ведри и облачи“ у БИА

“Очигледно је Вулин добио задатак да плаши и узнемирава грађане Србије. Ето, добили смо информацију и сада вероватно неће да уследи ништа. У озбиљним земљама десила би се хапшења, а да не говорим какву штету наноси оваква изјава у контексту сарадње са ЦИА. Није је сам смислио, већ је са њом изашао по налогу актуелног председника Александра Вучића”, поручује Стојановић.

Ко то жели да киднапује Додика ког чува држава?

Вулин је својом изјавом покрио и регион. Изнео је податке да се спрема киднаповање председника Републике Српске Милорада Додика, а да је Србија једина та која се томе супроставља.

“У овом тренутку у БиХ налазе се снаге за брзо реаговање које за свој задатак имају хапшење Милорада Додика. Желе да ухапсе Милорада Додика, прете Републици Српској чак и укидањем платног промета на сваки начин, и покушаће у потпуности да је демонтирају. Једино ко стоји на путу томе јесте Србија, као неко ко је заштитник и гарант Дејтонског споразума и наравно председник Александар Вучић”, рекао је Вулин.

Када је реч о Вулиновој изјави да се спрема киднаповање Додика, Момир Стојановић оцењује да је циљ таквих најава хомогенизација “целокупног српства”.

“Апсурдно је све. Прво не постоји ниједан догађај у Србији, а да се он не појави. Више је овде него у Републици Српској. То је све збијање редова братије, која је ову државу довела у ситуацију у којој се сада налазимо. Вероватно је био циљ да се провуче мало и Додик, што има за циљ да се грађанима Србије прикаже да је свугде на Балкану било нападнуто српско национално биће и интерес, па да би требало да се хомогенизује целокупно српство на очувању ове и овакве власти”, објашњава Стојановић.

Да ли је Вулин стварно напустио БИА?

Од када је 3. новембра 2023. Године напустио позицију директора БИА, Александар Вулин је само у јануару дао две изјаве које су бациле сумњу на његову у улогу у обавештајном и безбедносном раду.

Иако је готово месец и по апстинирао од изјава и јавних наступа, Вулин је у жижу јавности доспео у јануару након одлуке да се ухапси политичар и лидер минорне Републиканске странке Никола Сандуловић. Он је почетком јануара боравио на Косову и посетио гроб Адема Јашарија, након чега су српске власти ухапсиле.

Вулин је 6. јануара потврдио да је Сандуловић приведен по његовом наређењу.

До данас је остало нејасно како је могуће да је Вулин дао налог почетком јануара да се ухапси Сандуловић, а оставку је поднео почетком новембра. Дакле, пуна два месеца вакуума између две одлуке.

После две недеље од одлуке да се ухапси Сандуловић, издата је директива да се певачици Селми Бајрами забрани улазак у Србију због недавног снимка на којем је показивала двоглавог орла.

И иза тога је формално стао Александар Вулин. Казао је да је потписао раније одлуку, иако то није било могуће. Момир Стојановић тврди да Вулин и даље “ведри и облачи” у БИА, а да се нови директор нигде не појављује.

“Упућенији људи из БИА кажу да Вулин сваког јутра, у блиндираног возилу долази на посао на Бањици. Одатле издаје задатке, а председник државе на место директора поставио је фиктивно човека из јавне безбедности. То нам говори да је овде све лаж и превара. Ако је заиста Вулин поднео оставку, а имамо информације око људи из ЦИА, онда треба в.д. Директора да изађе и сапшти такве информације”, закључује Стојановић.