Прочитај ми чланак

У току је спровођење плана дестабилизације Српске и рушења Додика

0
dodik srbin.info nenad zlatanovic45

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

БЕОГРАД – Тужилаштво Босне и Херцеговине донело је наредбу да се спроведе истрага против председника Републике Српске Милорада Додика због наводне незаконитости у вези са куповином виле од 342 квадрата у елитном београдском насељу Дедиње! 

Саговорници Курира оцењују да је индикативно да се председник РС „чешља“ баш када је на форуму у Русији, те да је то почетак рушења Додика, што је већ најављивано у политичким круговима БиХ претходних месеци.- Тужилаштво БиХ не може да да никакав коментар на наведени упит – рекао је за Курир Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ, чиме нису демантовали, али ни потврдили информацију да се истражује куповина његове виле на Дедињу.

У току спровођење плана рушења Српске

Ипак, како су пренели поједини медији у БиХ, али и Србији, наредба о спровођењу истраге донета је након изјаве у Тужилаштву БиХ Слободана Павловића, власника Павловић банке, преко које је Милорад Додик 2007. пребацио 750.000 евра на рачун Комерцијалне банке у Београду која је била власник виле на Дедињу. 

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић није изненађен истрагом која је покренута против првог човека РС.

– Нисам имао нимало сумње поводом ових спекулација да је у току план за рушење Додика и дестабилизацију РС, да је у току међународни план рушења Српске. Нема дилеме да план постоји и да се ради на реализацији – каже Вукадиновић.

Додаје да није спорно да Додик није светац, али је исто тако јасно да иза овог сценарија стоје центри моћи.

– Иза ових потеза тужилаштва БиХ, и то баш у овом тренутку док је он у Русији, не стоји само тужилаштво, као ни Сарајево, већ утицајни центри моћи са Запада. За разлику од неких других лидера и снага у Србији и региону, Додик је једини са јасним и недвосмисленим ставом био на страни Русије и ово је нека врста одмазде због те подршке – поручио је Вукадиновић.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић такође каже да прави разлог удара на Додика није корупција.

– Није случајан тајминг, с обзиром на то да се председник РС тренутно налази у Русији, земљи која подржава референдум који би требало да се одржи, као и саму Републику Српску. Кроз криминализацију људи који воде РС желе да изазову коначно уништење овог ентитета – каже она.

ЕУ прети „црном листом“ Додику уколик одржи референдум о Тужилаштву БиХ

С друге стране, министар безбедности БиХ Драган Мектић, чији је СДС такође раније поднео кривичну пријаву против Додика због, како је наведено, више кривичних дела, каже да је корупција у БиХ дубоко укорењена.

– Треба спровести коректну истрагу и пустити надлежне органе да раде свој посао. Постоје велики проблеми у смислу изражене јавне корупције на територији БиХ и сматрам да би требало да се угледамо на земље у региону које су кренуле европским стопама, европским путем. Не желим поименце да говорим, нити осуђујем било кога, желим да се свака истрага, без политизације, приведе крају – каже Мектић.

Он није желео да коментарише Додика и недавне сукобе на релацији РС – СИПА (Државна агенција за истрагу и заштиту).

– Све што сам имао – рекао сам. СДС је против корупције и свако ко је крив, понављам, без политизације, мораће да одговара – каже Мектић.

Иначе, занимљиво је да је пре само неколико дана Мектић најавио истрагу против Додика због наводних пљачки и корупције.

Такође, Додоку су у дипломатским каналима недавно поручили да ће се, ако дође до референдума у РС о Суду и Тужилаштву БиХ, он и 30 других функционера Републике Српске наћи на „црној листи“ ЕУ.

Додик није хтео да коментарише истрагу.

Реаговања 

НЕНАД ПОПОВИЋ: ПРИТИСЦИ

Налог Тужилаштва БиХ да се покрене истрага против Додика најсвежији је пример притисака са циљем да се дестабилизује РС и доведе у питање примена Дејтонског споразума, на коме је устројена БиХ.

ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ: ПРОТИВУСТАВНО

Тужилаштво БиХ је пре свега противуставни орган који нема упориште у Уставу. Председник Милорад Додик је затражио укидање овог органа и ево шта је уследило као одговор.

СИНИША КОВАЧЕВИЋ: ПРИБЛИЖИО СЕ РУСИЈИ

Додик се превише приближио Русији. Будући да је реч о оркестрираној сатанизацији Русије, то се користи као прилика да се једним ударцем убију две муве – да се сатанизује Русија и осакати Република Српска.

ОПОЗИЦИЈА И СТРАНЦИ ИЗАЗИВАЈУ НЕМИРЕ У РС НА ПРОЛЕЋЕ?!

Интернет портал Искра објавио је делове тајног плана за наводну промену власти у Републици Српској према коме се на пролеће 2016. планира изазивање немира у РС.Како је наведено на Искри, која је званичан портал Андрићграда Емира Кустурице, за тај план од пресудне важности је да се криминализују МУП РС и Радио-телевизија РС како би становништво омрзло те институције. „То је од пресудне важности за пролеће 2016. и за могућност протестних окупљања“, преноси Искра.Како наводи овај портал, у акцијама „Пролеће 2016“ и „Помрачење“ опозиција у РС ће за своје деловање имати подршку више међународних фактора – ОХР, Америке, Енглеске.
Тужилаштво проверава кредит који је Додик узео за куповину виле 

ИСТРАЖУЈУ ОДАКЛЕ МУ ПАРЕ ЗА ЛУКСУЗ

Српска демократска странка (СДС) поднела је пре месец и по дана кривичну пријаву против Додика и организоване групе због више кривичних дела којима му је Павловић банка платила куповину виле у Београду.Пријава је поднета и против власника Павловић интернационал банке Слободана Павловића, директора Радомира Јовановића, бившег директора „Слобомира“ Петра Лазовића, чланова Надзорног одбора банке, као и директорке Агенције за банкарство РС Славице Ињац.

Поменута група, како се наводи у пријави, сумњичи се за злоупотребе службеног положаја и овлашћења, давање и примање мита, удруживање ради чињења кривичних дела и организованог криминала.Сумња се, наводи се у пријави, да су те особе Милораду Додику 2008, у време када је био премијер РС, омогућиле да прими 1.468.373 конвертибилних марака (750.000 евра) по основу наводног кредита, као и да су за рачун Додика тај кредит отплаћивали у замену за одређене противуслуге. СДС у кривичној пријави наводи да је Додик својим новцем платио кућу у Београду, а да је само фиктивно узео кредит од Павловић банке како би спречио питања о пореклу новца. Та странка још је навела да се из докумената може закључити да је банка два пута дала један те исти кредит Додику, те да је за њега отплаћивала кредит.

(Курир)