Прочитај ми чланак

ВУК ЈЕРЕМИЋ КАНДИДАТ патриотске опозиције?

0

vuk-jeremic

Одлука о евентуалним кандидатима за председничке изборе после договора о савезима и коалицијама, сазнаје Данас.

Ванредне републичке изборе на пролеће могли би да прате и превремени председнички избори, а, како сазнајемо, један од кандидата за новог шефа државе је и Вук Јеремић, министар спољних послова у владама Војислава Коштунице и Мирка Цветковића. Како нам је речено у дипломатским изворима, Јеремић слови за кандидата који би могао да наступи као представник тврђег, националистичкијег блока на позицији деснице. Такође, бивши шеф дипломатије ужива подршку руског естаблишмента, што би се на изборима могло представити као алтернатива политици која заступа искључиво европске интеграције.

Данас није успео јуче да ове информације провери и ступи у контакт са Вуком Јеремићем, који није одговарао на наш позив. Када је реч о другим могућим кандидатима на опозиционој сцени, о њима ће се озбиљније разговарати пошто се прво договоре савези и коалиције. Односно које ће све странке ићи са ДС као стожером, а ко ће све чинити групацију ЛДП-СДС. Подсетимо, у фебруару ове године лидер СДС и бивши председник Србије Борис Тадић није одбацио могућност да се поново кандидује, већ је у једном интервјуу на то питање одговорио „питајте ме поново за годину дана“. Такође, на опозиционој сцени постоје и даље ставови да би најбољи кандидат била личност позната јавности, али која је ван политике.

Посвећен ЦИРСД

У Центру за међународну сарадњу и одржив развој, чији је Вук Јеремић председник, рекли су нам да је он већ две године у потпуности посвећен раду и пројектима ЦИРСД. С друге стране, саговорници блиски Јеремићу сматрају да су приче о његовом поновном политичком ангажману, које се повремено појављују у медијима, несувисле и међусобно контрадикторне.

О томе да би у априлу могли да се одвију избори на свим нивоима спекулише се већ дуже време, упркос томе што премијер Србије Aлександра Вучић никада јавно није изнео то као могућност. Тако су се у јавности појавила још нека имена потенцијалних председничких кандидата, попут Ивице Дачића, потпредседника Владе и шефа дипломатије, Зоране Михајловић, потпредседнице Владе и министарке за грађевину, саобраћај и инфраструктуру, као и актуелног председника Србије Томислава Николића.

Ни Ивица Дачић ни Зорана Михајловић јуче нису одговарали на позиве Данаса тим поводом. Дачић је последњи пут говорио о неопходности расписивања и председничких избора још пре годину дана. Он је тада истицао да су, осим избора у Војводини, Србији у будућем периоду потребни и председнички избори.

Дачић је тада рекао да су председнички избори потребни „не сада, али у наредном периоду свакако“. За разлику од Дачића, актуелни председник Србије Томислав Николић је у неколико наврата истицао да нису потребни ванредни председнички избори. Последњи пут је то изјавио прошле недеље када је понављајући свој став да Србији нису потребни председнички као ни превремени републички избори истакао да „парламентарни избори зависе од Вучића, а председнички од мене“.

Како је Данас већ известио, незваничне преговоре о заједничкој изборној листи СНС и СПС воде поједини функционери из ових странака, а о томе се разговара у случају да са ванредним општим изборима буду расписани и председнички. То су за Данас пренели добро обавештени извори са политичке сцене. Наводно, једна струја унутар Српске напредне странке спремна је да лидеру Социјалистичке партије Србије Ивици Дачићу уступи један број кандидатских места, и тај би проценат могао да се договори, али само у случају да Дачић подржи Томислава Николића као председничког кандидата, односно да се сам не кандидује.

У тој варијанти, наводно, у случају да врх СНС одлучи да евентуално у мају иде на изборе на свим нивоима, укључујући и председничке, Дачићеви социјалисти добијају сигуран останак у будућој власти. Такође, према тврдњама саговорника Данаса, на овај начин Дачићу би било омогућено и да успостави „пуну контролу“ над својом партијом, односно да том коалиционом договору и заједничком наступу подреди дешавања унутар СПС. Свако ко је против сарадње са напредњацима, једноставно не би доспео на листу.

Сматра се такође да би садашњи председник Николић готово извесно, уз подршку Дачићевих бирача, добио још један мандат у првом кругу. Јер ако би се ишло на други круг, и ако би гласање било две недеље након изласка на општим изборима, могуће је да бирачи напредњака не би били мотивисани у довољној мери да гласају, што је потребно за Николићеву победу. Овај сценарио званично је немогуће проверити у врховима СНС и СПС, мада су се у штампи појавиле спекулације о могућем заједничком наступу социјалиста и напредњака на свеопштим изборима, као и о противљењу неких функционера оваквом договору.

Извор: danas.rs