Прочитај ми чланак

ВУЋИЋЕВ МИТИНГ Време уцењених и мртвих душа

0

Људи који се запошљавају у администрацији, јавним предузећима и државним фирмама, добрим делом су се већ помирили са тим да су одласци на страначке скупове, скупљање капиларних гласова и на крају, гласање за СНС, део радне обавезе. Тако је и дошло до нормализације неморалног понашања, где ви свој глас и свој политички активизам продајете за радно место.

Од када је председник Србије, Александар Вучић, реагујући на масовност грађанског протеста под артикулацијом проевропске опозиције „Србија против насиља“ заказао „најмасовнији митинг икад“, 26. маја у Београду, јавност је „запљуснута“ сведочењима грађанки и грађана широм Србије о присилном одвођењу на протест лидера СНС. Свакодневно се врши притисак на раднике јавних предузећа да дођу на скуп СНС 26. маја у Београду, упозорила је организација Црта.

Представници 11 опозиционих странака, покрета и група грађана у Крагујевцу су Основном јавном тужилаштву предали захтев да предузму све законске радње, како би заштитили грађане у јавним градским преузећима и институцијама које послодавци уцењују да иду на митинг СНС-а 26. маја. Опозициони политичари кажу да је квота за Крагујевац 9.000 људи и да се на раднике „врши страховит притисак под претњом отказом“.

Ово што тренутно доживљамо у напредњачкој Србији нема преседана, како у маркетиншко-медијској манипулацији и колективној хипнози грађанства, тако и у насилничком односу према сваком појединцу који се мора прикључити путујућем циркусу ка Београду. Примитивизам и насиље су најбољи описи владајуће екипе. Озбиљна невоља настаје када владајућа странка третира грађане као грла у сточном фонду па их, мање или више насилно, спроводи на митинг користећи средства принуде, уцењивање, физичке или егзистенцијалне претње, па чак и куповину као на сточној пијаци. Нажалост, велики део уцењених људи не увиђа у томе ништа спорно управо због искривљеног система вредности.

Политика силе је постала легитимна и многи људи не верују да уопсте постоји другачији начин политичког деловања. Оваква политика, подразумева да је власт, па и сама држава, плен. Људи који се запошљавају у администрацији, јавним предузећима и државним фирмама, добрим делом су се већ помирили са тим да су одласци на страначке скупове, скупљање капиларних гласова и на крају, гласање за СНС, део радне обавезе. Тако је и дошло до нормализације неморалног понашања, где ви свој глас и свој политички активизам продајете за радно место.

Колико људи у Србији мисли да оно што се догодило почетком маја не може да се догоди и њима под овим режимом. У петак 26. маја видећемо колико њих је у стању да то потисне или је спремно да се коцка и са својим животом и са туђим животима зарад добити. Запослења, куповине огрева и проширења терасе. 26. мај је игра са људима и њиховим судбинама. Безнађе силом доведених јадника да би клицали Аци Србину…