Прочитај ми чланак

“Најсиромашнији” председник Вучић с ципелама од 1.800 евра у луксузним ресторанима

0

Немам ништа, не можете да ми нађете ништа, никада нисам имао новца, стан ми је купио отац, око другог ми је помогао Шешељ… Овако је председник Александар Вучић одговарао на питања везана за његову имовинску карту, која је недавно "појачана" за још 20.000 динара, чиме долазимо до тога председник месечно прима 220.000 динара. Осим тога и скромног стана од 30 квадрата, председник нема ништа. Ни у банкама не поседује депозит, о акцијама да не говоримо, па се поставља питање од чега ће живети кад оде с власти?

Често он понавља да живи скромно, као сви други грађани и да гаранцију за своје речи потврђују и подаци из имовинске карте у којој да готово нема ништа. Нови списак имовине шефа државе објављен је пре 10 дана и у њему је регистровано повећање плате од 20.000 динара, па сада председник месечно нето зарађује 220.000 динара уз гарсоњеру од 30 квадрата и то је све. Нема депозита, акција, капитала, других функција, па ни старе шкоде коју често помиње. Укратко, председник живи само од плате и има мању некретнину.

Многима је било нејасно како је могуће да се сви напредњачки функционери енормно богате, његова саветница Сузана нови најскупље ташне, чланови снс картела шире пословне империје, а најмоћнији међу њима живи од скромности коју најбоље описује тако што своју кока-колу зеро сам плаћа. Одакле председнику новац за прескупу гардеробу коју носи, скупоцена вина у луксузним ресторанима? 

У ципелама од 1.800 евра забринут за Косово

Председник Србије познат је, према сопственим тврдњама, као љубитељ моде из фундуса, па стога није реткост видети га у џемперима од по неколико стотина евра, скупоценим сакоима и ципелама.

У јануару 2023. године на конференцији за медије, где је тема била споразум са Косовом и притисци на Србију, Вучић се појавио у прескупим кожним ципелама које су корисници друштвених мрежа одмах пронашли у „онлајн продавници“, а цена је права ситница – свега 1.860 евра.

Велика заинтересованост јавности привукле су фотографије на којима се виде какве ципеле носи председник, али до сада нисмо добили никакав одговор Вучића – носи ли он стварно ципеле од 1.800 евра?

За шетњу по градилишту тренерка од 160 евра

Приликом недељног обиласка градилишта у Београду на води, председник се на друштвеним мрежама похвалио да је обишао радове, али корисницима друштвених мрежа “за око” је више пала његова одевна комбинација.

Са подигнутим палцем, уз кисео осмех, председник је позирао на градилишту. На први поглед, у питању су обични дуксер и тренерка, али иза свега се крије комбинација чије је цена таква да просечан грађанин о томе може само да машта.

“Abercrombie and Fitch“ комплет од око 160 долара. За лагану шетњу по градилишту“, написала је једна твитерашица, уз коментар да му „ама баш ништа не стоји“.

Неки други грађани тврдили су да кошта чак 830 евра, али у сваком случају минимална цена “црно-беле” комбинације кошта око 20.000 динара.

За сако од 700.000 динара Вучић тврди да је – из фундуса

У августу 2020. године, бивши опозиционар и сада срећни посланик на листи СНС Дејан Булатовић рекао је на конференцији за медије да Вучић носи сако од 700. 000 и да треба да објасни народу одакле му новац. Исти сако носи и председник Турске Ердоган, познат по луксузном животу.

„Његов сако кошта 700.000 динара, одакле ти, где ти је част? А народ у Србији гладује! Он промовише да живимо што скромније, а са друге стране се бахати. И зато га питамо – одакле ти патике? Модерираш се са председником Албаније, идеш са њима у шопинге. Зна Србија одакле ти, али важно је да нам ти кажеш објасни народу!”, изјавио је.

„Мени сакое дају из фундуса, или ми сашију, пошто сам габаритан. Не коштају колико кажу, него много мање“, покушао је да се извуче Вучић.

Патике за опуштене прилике од „само“ 60.000 динара

Његове омиљене „Зегна“ патике коштају тричавих 60.000 динара, док су сакои које носи вишеструко скупљи. На једном јавном наступу недавно је носио јакну идентичну оној марке “Loro Piana” која се не може купити испод 2.500 долара, a воли и друге прескупе јакне од неколико хиљада долара.

И неретко, у наступима Вучић користи објашњење да он гардеробу набавља „из фундуса“ и да ни не зна колико то кошта, али да је свакако лаж да је толика цена у питању. Тражи од народа да не верује својим очима, већ њему.

Али, не воли председник само маркирану гардеробу, већ и скупоцена вина и луксузне ресторане. О винима често прича, дегустира их, ужива, иако се зна да је то веома скуп “спорт”. Обично када се нађе на сајмовима вина, Вучић у припитом стању објашњава медијима и грађанима које је вино квалитетно и шта је то декантер. Вина по његовом укусу су неприступачна просечном грађанину Србије, али су ситница за председника који живи од скромне плате у 30 квадрата. 

Нарочито је бахата његова саветница за медије, која се не одваја од њега. Сузана Васиљевић, ауторка документарног филма о „геноцидним Србима“ у Сребреници, поносно показује сиротом народу своје скупоцене ташне од неколико хиљада евра.