Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У БЕЧУ: Србија је уз ЕУ о Украјини

0

vucic-kurc-krstic

Београд подржава територијални интегритет и суверенитет Украјине и чини све да по питању кризе у тој земљи буде уз своје европске партнере, поручио је јуче премијер Србије Александар Вучић током званичне посете Аустрији.

Он је навео да је „позиција Србије у сагласности са међународним правом и са позицијом Европске уније“, додајући да је једина разлика у томе „што није увела санкције Русији“.

„Чинимо све да будемо уз наше европске партнере. Мислим да је јасна порука Србије и мислим да нико није очекивао да ћемо јавно рећи да подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјине“, истакао је Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић започео је јучерашњу посету Бечу састанком са аустријским вицеканцеларом и министром финансија Михаелом Шпинделегером, након којег је изјавио да је Србији, али и осталим земљама региона погођеним поплавама, потребна европска солидарност и помоћ.

Вучић је нагласио да Србија нема ништа против да наступа заједно са Србијом, Босном и Херцеговином и Хрватском у тражењу помоћи и солидарности од Европске уније. Он је рекао да ће штету Србија проценити заједно са међународним организацијама, јер жели да буде реална, али је додао да је прва процена ЕБРД полазила од тога да је висина штете око две милијарде евра, што је, како је констатовао, огромна свота за Србију.

Вучић је подсетио да је Аустрија упутила веома велику финансијску помоћ, „једна од већих донација које смо добили од држава широм света“. „Нећемо моћи сами. Потребна је европска помоћ и солидарност. Надам се да можемо рачунати на то“, истакао је Вучић.

Михаел Шпинделегер је истакао да је званични Беч уверен да Србија треба да постане чланица ЕУ. „Желимо да подржимо Србију на том путу. Знамо да је тежак задатак спроводити реформе у земљи, испунити све критеријуме са европске стране. Можете рачунати на нас, јер смо уверени да Србија треба да постане чланица ЕУ и желимо да пружимо подршку свакодневно на том путу“, рекао је вицеканцелар.

Шпинделегер је нагласио и да је Аустрија задовољна што се Србија успешно креће путем ка ЕУ, и оценио да је почетак преговора отворио ново поглавље за нашу земљу.

Александар Вучић се састао и са министром спољних послова Себастијаном Курцом, са председником Аустрије Хајнцом Фишером и представницима Удружења индустријалаца. Премијер Србије учествовао је и на конференцији „Бизнис Бриџ“ у организацији Сената привреде Аустрија-Србија.

Курц: Западни Балкан приоритетШеф аустријске дипломатије Себастијан Курц изјавио је након састанка са Вучићем да је његовој земљи Западни Балкан приоритет и да ће Аустрија наставити да пружа подршку Србији у санирању последица поплава, саопштила је прес служба српске владе.

(Данас)