Прочитај ми чланак

Вучић притиснут од стране амбасаде САД: Повучене пријаве против „Курира“

0

Aleksandar-Vucic2-700x457

Министар полиције Небојша Стефановић каже да ће МУП Србије пронаћи начин да повуче кривичну пријаву против челника „Курира“ Александра Родића и Милана Лађевића.

Вучић је, како сазнаје редакција „Србин инфо“, данас притиснут од стране америчке амбасаде у Београду (која на више начина помаже проамерички „Курир“) и представника ОЕБС да наложи повлачење кривичних пријава против уредника и власника овог таблоида.

„МУП ће учинити све у складу са законом, пронаћићемо начин да повучемо пријаву против власника Адрија медија групе Александра Родића и главног и одговорног уредника листа „Курир“ Милана Лађевића. Не желимо да било ко мисли да имамо било какав проблем са слободом мишљења“, рекао је министар.

Стефановић је додао да то не значи да он мисли да они нису криви.

Полиција је раније данас поднела кривичну пријаву против власника Адрија медија групе Александра Родића и главног и одговорног уредника листа „Курир“ Милана Лађевића.

У пријави се Родић и Лађевић терете за кривично дело подстрекавање на лажно пријављивање.

У саопштењу Вишег јавног тужилаштва се прецизира да из кривичне пријаве произлази да су у радњама Родића и Лађевића „остварена обележја кривичног дела подстрекавање на лажно пријављивање за које је надлежно основно тужлаштво“.

Адрија медија група (АМГ) најавила је вечерас да ће поднети кривичну пријаву против министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и других одговорних у том министарству због злоупотребе институција зарад њихових личних политичких интереса.

О Оливери Ковачевић, Драгану Ј. Вучићевићу, цензури и диктатури

Стефановић је рекао да припадници неколико јединица МУП-а, који су иза њега стајали на претходној конференцији за новинаре, нису никоме били претња и да је то пракса која у МУП-у постоји већ дуго.

„То увек радимо и не само ми. То је пракса која у МУП-у постоји већ дуго“, рекао је Стефановић на питајне зашто је иза њега на прошлој конференцији за новинаре стајало 20-ак људа из седам јединица МУП-а.

Он је нагласио да они нису никоме били претња, као и да је поносан на полицију и да не прави разлику међу припадницима МУП-а, већ их све пођеднако поштује и цени због посла којим се баве.

„Док сам министар нећу се стидети полиције“, рекао је Стефановић.

Министар је рекао да ће у Србији владати право и правда и да ће слобода мишљења и говора такође важити за све.

„Немојте дозволити да неки говоре, а неки да ћуте. И ми имамо право да жнамо колико (уредница и новинарка РТС) Оливера Ковачевић има плату“, рекао је Стефановић.

На питање да ли то значи да МУП амнестира криминалце, Стефановић је рекао да полиција никога не амнестира, већ да се само жели да нико ни не помисли да тумачи рад државних органа у Србији као политички притисак.

А на питање да ли је МУП поднео кривичну пријаву против Драгана Ј. Вучићевића због ширења панике на ТВ Пинк, Стефановић је рекао да је и уредник дневног листа „Информер“ саслушан, али о детаљима тог саслушања није желео да говори.

„Вучићевић је саслушан у полицији и све што смо ми имали да питамо, ми смо питали. А да ли ће бити било каквог поступка, не одлучује МУП, већ тужилаштво“, рекао је министар.

Он је додао и да је упознат са изјавама представника ОЕБС и ЕК и додао:

„Европска комисија добро разуме да ситуација није црно-бела, али исто тако сте чули шта су рекли министри (Џон) Кери, (Франк Валтер) Штајнмајер, (Сергеј) Лавров, људи који у великој мери утичу у све што се дешава у свету. Ми свакако нисмо земља коју неко може да оптужи за било какав притисак на медије“.

Стефановић је затим упитао: „Па где је та цензура и диктатура, ако све у медијима може да се објави“.

На питање да ли ће МУП одустати и од других кривичних пријава против Родића, министар је казао да вечерас говори о конкретном случају.

„Уверен сам да ће се показати да нико не може да буде изван закона, али и да у овој земљи може свако да каже све на сваком могућем месту и сваког дана, што се и дешава, казао је Стефановић.

Он је указао да и та конференција за новинаре говори о слободи медија јер, како је рекао, новинари све могу да га питају и да добију одговор.

„Жалосно је што смо и данас имали наступе представника ДС који су нас нападали за кршење слободе медија, а реч је о људима који су Родићевог оца држали у затвору“, рекао је Стефановић.

Он је додао да ти људи вероватно рачунају да се то брзо заборавља и да се нико у Србији тога неће сетити.

Извор: Танјуг/Б92