Прочитај ми чланак

Вучић очекује решење за спомен-плочу Аћиф ефендији

0

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да је прича око терористичког споменика ОВПБМ у Прешеву завршена и да очекује да надлежни државни органи нађу решење за уклањање спомен-плоче Аћиф ефендији у Новом Пазару. Он је додао да круна превазилажења свих неслагања са Мађарском мора да буде успостављање најбољих политичких и економских односа.

Упитан какав епилог очекује када је реч о недавно уклоњеном споменику ОВПБМ у Прешеву, Вучић је новинарима у Новом Саду рекао да је држава Србија поступила у складу са законом поштујући све цивилизацијске норме, никако не вређајући и никога не угрожавајући, и да је та прича завршена.

Говорећи о уклањању спомен-плочи Аћиф ефендији у Новом Пазару, Вучић је рекао да очекују одређена решења надлежних државних органа, пре свега Министарства правде.

Вучић је поручио да ће тај случај бити решен у складу са Уставом и Законом.

„Имамо много стрпљења и трпељивости, ни са ким нигде не желимо сукобе, желимо заједнички да долазимо до решења“, поручио је Вучић.

Он је поновио да држава мора да се поштује и да закони ове земље важе за све.

Упитан да прокоментарише изјаву министра без портфеља Сулејмана Угљанина о угрожености Бошњака у Србији,Вучић је рекао да не зна у ком контексту је Угљанин то рекао, али да је то, уколико има доказе, озбиљна ствар, у противном не види зашто седи у влади.

„Волео бих да видим цео контекст те изјаве, по ком основу, по којим критеријумима је дошао до таквог закључка и тек тада могу да коментаришем“, рекао је Вучић.

Према његовом мишљењу, ако то каже члан владе и има одређене доказе, онда је то озбиљна ствар, али ако за то нема озбиљне аргументе, онда не знам зашто седи у влади.

Александар Вучић је изјавио је данас и да круна превазилажења свих неслагања са Мађарском мора да буде успостављање најбољих политичких и економских односа.

Вучић је изјавио након сусрета са замеником премијера и министром спољних послова Мађарске Тибором Наврачичем, да су разговарали о унапређењу сарадње две земље и унапређењу пријатељства два народа, што је, по његовом уверењу, важна ствар за стабилност у региону.

„Данас смо разговарали о великом пројекту успостављања стварне и неупоредиво озбиљније железничке пруге и неупоредиво бржих возова између Београда и Будимпеште. Мислим да то можемо да завршимо у наредних неколико година што је од кључног стратегијског значаја и за Србију и за Мађарску“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио посету председника Мађарске Србији у априлу ове године.

 

(Танјуг)