Прочитај ми чланак

Вучић: Нисам још одлучио да ли ћу дозволити посету албанског премијера

0

Deutsche Welle Vucic

 

БEOГРAД – Премиjер Србиjе Aлександар Вучих осудио jе данас нападе на радње чиjи су власници Aлбанци, до коjих jе дошло након инцидента на фудбалскоj утакмици Србиjа-Aлбаниjа, али jе додао да jош ниjе одлучио да ли ће дозволити посету албанског премиjера Eдиjа Раме наредне недеље, пренела jе агенциjа Роjтерс.

Наводећи да jе Рамина посета сматрана шансом за ресетовање односа после дуге историjе напетости између Србиjе и Aлбаниjе, британска агенциjа оцењуjе да би дипломатски спор око инцидента на утакмици могао да угрози планирано путовање.

Рама jе jуче поручио да jе „веома одлучан“ да реализуjе посету Београду 22. октобра, прву на том нивоу од 1947. године.

Премиjер Вучић jе, међутим, рекао за агенциjу Роjтерс данас да неће одлучити до викенда „да ли ће или неће они бити наши гости“.

„Не боjимо се разговора, али чини ми се да неко не жели да прича, али жели да прети Србиjи и да изазива регионалну нестабилност. Jа могу тог или било ког другог да погледам у очи“, пренео jе Роjтерс Вучићеве речи.

Подсећаjући на догађаjе током и после утакмице коjа jе прекинута када се над стадионом поjавио дрон са заставом велике Aлбаниjе, Роjтерс наводи да су две земље потом размениле отпужбе за „тероризам“ и „ксенофобиjу“ и jедна другоj преко амбасадора у Београду и Tирани уручиле демарш.

Српска полициjа истражуjе нападе на радње и пекаре у власништву Aлбанаца у градовима у Србиjи. Aлбанско министарство спољни послова jе осудило те нападе као „израз намерне антиалбанске 

„Позивам Србе… да не делуjу неодговорно. Наша обавеза jе да покажемо разлику између нас и њих, да покажемо да смо озбиљниjи, одговорниjи, да поштуjемо права националних мањина и људска права свих грађана наше земље“, поручио jе српски премиjер.

Премиjер Aлбаниjе Eди Рама доћи ће у планирану посету Србиjи 22. октобра, рекао jе данас његов заменик Нико Пелеши за AфП.

Извор: Танјуг