Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ХУШКАО ПОЛИЦИЈУ НА ГРАЂАНЕ: Наш народ не зна ни где се Косово налази на мапи

0

Брутална реакција МУП-а одржала је Алекснадра Вучића на власти током протеста против увођења полицијског часа, а дошло је време да се председник СНС одужи, па је лично присуствовао церемонији запошљавања 500 нових полицајаца.

Полазници 23. и 24. класе Центра за основну полицијску обуку (ЦОПО), укупно њих 536, примљени су данас у радни однос у Министарству унутрашњих послова, а пре почетка радног односа дочекао их је председника СНС са политичким говором у коме тврди да Срби не знају ни где се Косово налази на мапи, а нападају полицију што не заштити Србе на Косову и Метохији.

Иако је немогуће завршити основну школу са прелазном оценом из географије, ово није први пута да Вучић износи увредљиве тврдње на рачун грађана па је тако прошле године изјавио да Срби мисле да се Пећка патријаршија тако зове јер у њој монахиње зими пале пећи да се огреју.

“Срби највише воле да опсују и незахвални су без обзира колико путева добију” рекао је Алекснадар Вучић у политичко-пропагандном говору који је више подсаћао на час индоктринације полицајаца, уместо на свечаност.

Уз звуке фанфара и почасни поздрав, рапорт председнику Вучићу предао је пуковник полиције Желимир Мрдаљ, а након интонирања химне, почела је свечаност.

Након обраћања, уз свечани дефиле, уследило је неколико показних вежби у којима су, осим промовисаних полицајаца и полицајки, учествовали и припадници посебних јединица полиције, Полицијске бригаде, Жандармерије, Интервентне јединице 92 и Хеликоптерске јединице МУП-а.

Они су приказали борилачке вештине, хапшење починиоца кривичног дела и савладавање терориста.

Најбољима полазницима уручена су признања на основу резултата током деветомесечне обуке, професионалне праксе и завршног испита.

Директор полиције Владимир Ребић, уз честитке новим колегама, истакао је да је МУП, према речима њихових старешина, на путу да добије још две добре класе.

На конкурс се пријавило око 3.300 полазника, а 536 завршило је обуку, што значи да је једно место конкурисало шест кандидата, што је, каже Ребић, добра прилика за МУП да изабере оне најбоље.

“Девет месеци учинило је од њих будуће добре полицајце”, рекао је Ребић за РТС.

Он је подсетио да су ове две класе полазника имали тежак и једниствен период, јер се ниједна класа раније није суочила са обуком у условима епидемије корона вируса.

“Били су пред избором да ли да прекину или наставе школовање, у рестриктивним условима, без контакта са спољним светом. Једногласно су се одлучили да наставе школовање, а Ковид 19 није ушао у ЦОПО”, рекао је Ребић.

Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици једина је установа за основну обуку полиције у Србији, а од 2007. године тамо се обучавају девојке и младићи који су већ завршили средњу школу.

Настава је предметно-модуларна, траје до годину дана и реализује се у учионицама и објектима у кругу Центра.

Председник Вучић на промоцији нових припадника полиције поручио да су предњима тешки одговорни задаци и да морају на себе да преузму бреме одговорности.

Стали сте у част и одбрану Србије, и нема веће обавезе него да се брине о својој земљи. Зато сте ви посебни, рекао је Александар Вучић.

Поводом уобичајеног скандирања на протестима у трентуцима када полиција туче грађане “Идите на Косово” (да покажете тамо храброст), председник СНС је има одговор.

“Када вам кажу да идете на Косово, они који не знају ни где је Косово на карти”, поручио је председник Србије младим полицајцима и најавио још већа улагања и бригу о том сектору.

Након говора председника Србије у центру за обуку “Макиш” почела је показна вежба.