Прочитај ми чланак

Ванредно – др Паровић: Зашто се Вучић радује нестанку струје у региону!? Следи…

0

Сведоци смо да односи у региону нису нормални ни након четврт века вођења политике приближавања и нормализације односа. Десетине специјалних изасланика из САД, ЕУ, Велике Британије, Немачке, стотине НВО, семинари, састанци, манифестације, платформе и опет ништа. Две најновије ситуације сликовито и суштинки показују да су деценије бачене у ветар, пише др инж. Мирослав Паровић из Народног слободарског покрета у свом ауторском тексту и у видео обраћању на каналу "Србин инфо".

„Прво, на првенству Европе у фудбалу имамо погрдно скандирање Србији на утакмици између Хрватске и Албаније, а независно од тога Албанци имају и посебан део у којем вређају Македонце.

Друго, у тренутку испада електроенергетског система услед чега су без струје остале стотине хиљада људи у Црној Гори, БиХ, Хрватској и Албанији имамо ликовање српских власти и плаћену ПР кампању која Вучића представља као генија који је заштитио свој народ од нестанка струје. Иако спадам у једног од милиона селектора у Србији, ипак бих се задржао на проблему нестанка струје у региону и начина на који је то представљено у нашим медијима.

Пре свега, разлози због којих нам се десила хаварија су системског типа и у блиској будућности ће све више бити правило и биће једино питање колики конзум ће остајати без напона.

Наиме, преносне и дистрибутивне мреже у нашим електроенергетским системима су пројектоване и прављене пре пола века. Тада су владале значајно другачије временске прилике и навике људи. Наиме, далеководи су пројектовани да издрже одређени ниво топлотног оптерећења које се добија у збиру топлоте која се добија услед потрошње електричне енергије и услед атмосферских прилика.

Пре педесет година средња температура ваздуха је била неколико степени нижа, а уједно није било овако дугачких периода са екстремним временским приликама. Услед овог ефекта се има веће загревање далековода без обзира на потрошњу.

Такође, пре неколико деценија је потрошња електричне енергије лети била неупоредиво нижа него у зимским месецима, међутим сада се има значајна потрошња и то баш у тренуцима када је спољашња температура највиша, а разлог су клима уређаји којих сада има на милионе.

Спој екстремне темепартуре спољног ваздуха и повећане потрошње електричне енергије загрева далеководе преко њихове границе техничке издржљивости и због тога је дошло до квара. Највероватније је хаварија кренула од границе Грчке и Албаније и онда су редом падали системи који су међусобом повезани.

Дакле, Албанија, па Црна Гора, потом БиХ и коначно део Хрватске који се наслања на овај регион. Разлог овог домино ефекта лежи у чињеници да су сви системи међусобом вишеструко повезани.

Овде се верујем сви питате како се десило да је Србија избегла колапс?!

Разлог је тај што се квар простирао релацијом запад-исток и тим системом далековода се преносио из државе у државу. То је ситуација као са поплавним таласом који потапа оне државе кроз које река протиче.

Тако да је потпуно суманута кампања коју је власт покренула и у којој је предочено како је Вучић још давно предвидео овакве опасности и унапред нас заштитио, док су наравно сви други неспосбни и неодговорни и зато су без струје на плус четрдесет.

Што се тиче способности наше власти да државу заштити од хаварија у електроенергетском систему ваља се подсетити случаја од пре неколико година када су „стручњаци“ које је сам Вучић делегирао да управљају ЕПС-ом успели нешто што ни НАТО током бомбардовања није.

Наиме, они су ложили тоне блата у ложишта ТЕНТ-а и у сред зиме су загасили котлове услед чега је дошло до вишедневног испада наше највеће електране. Да у том тренутку у помоћ нису притекле све комшије дошло би до тога да највећи део Србије остане у мраку и то на више дана.

Тако да је дегутантно сада сеирити над туђим проблемима и од тога правити рекламу, а поготово јер ситуација у којој су због топлотног преоптерећења испали далеководи у сваком тренутку може да задеси и нас имајући у виду да и ми имамо системски проблем као и сви други у региону.

Додао бих још и то да се у свакој од држава у којој се десила хаварија већ повела озбиљна јавна дебата у којој стручњаци анализирају шта и како даље. Са друге стране, када је код нас испао ТЕНТ власт је уместо стручне дебате организовала низ телевизијских емисија и новинских натписа у којима је грађанима објашњавано да су страни шпијуни и терористи криви за хаварију.

Чак је била ангажована и БИА која је повела званичну истрагу и у својим извештајима су агенти наше тајне службе писали о некој двојици сумњивих који су лопатама убацивали блато у ложишта и ставили металну шипку у решеткасти систем горионика.

И на крају се поставља питање шта се може урадити па да се у будућности избегну овакви и слични догађаји?! Одговор је да се прво мора изборити да струка и знање надвладају политичку (само)вољу.

Ми се као друштво (исто важи и за друге државе у региону) морамо изборити за то да стратешке планове о развоју земље доносе људи који имају капацитет да реално и свеобухватно сагледају стварне потребе и поређају приоритете.

Рецимо, Србији је насушно потребно побољшање преносне мреже, а још ургентније је да се отпочне са ревитализацијом и дигитализацијом дистрибутивног нивоа. Када се има добра електромрежа и на високом и на нижим напонским нивоима онда је могуће управљати потрошњом и избегавати топлотна напрезања која систем гурају преко ивице.

Такође, у читавом том систему морају да раде обучени људи који су кадри да управљају сложеним постројењима. Уместо овога „стручњаци“ из власти су одлучили да се гради национални стадион и низ путева који немају економско оправдање.

Овде је можда згодно направити паралелу са СФРЈ у којој су прво вршили електрификацију па тек онда све остало. Из тог времена остају сведочанства да се народ више радовао због изградње Ђердапа него стадиона „Маракана“ и „ЈНА““, пише Паровић у свом ауторском тексту.

Више о овоме погледајте и послушајте у нашем видео прилогу.