Прочитај ми чланак

ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ ЗА РУСКУ ‘ПАРЛАМЕНТАРНУ ГАЗЕТУ’: Одавно сам победио такозвани Хашки трибунал

0
ФОТО: Србин.инфо - Ненад Златановић

ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

У Србији расте подршка лидеру радикала. Тим поводом лидер Српске радикалне странке (СРС), Војислав Шешељ, разговарао је са дописником „Парламентарних новина“ о Хашком трибуналу и својим будућим политичким плановима.

31. марта ове године Међународни трибунал за бившу Југославију Вас је ослободио по свих девет тачака оптужнице, укључујући и тачку која се односи на злочине против човечности. Шта то значи за Србију, за радикалну странку и за Вас лично?

– Сматрам да сам одавно победио такозвани Хашки трибунал и њихова најновија одлука којом сам ослобођен ништа у том погледу не мења. Међутим, био сам изузетно задовољан када сам видео како је ослобађајућа пресуда одушевила чланове Српске радикалне странке и многе моје суграђане. Одмах након што је Хашки трибунал објавио пресуду Срби су почели све масовније да се учлањују у СРС, што говори о расту патриотских тенденција у нашој држави. Веома сам поносан на чињеницу да сам у Хагу био у прилици да браним част Србије и српског народа.

Како бисте другачије назвали Хашки трибунал?

– Антисрпски суд!

Оптужница Вас је, између осталог, теретила за кршење закона и обичаја ратовања на простору Босне и Херцеговине (БиХ) и Хрватске. Одмах након ослобађајуће пресуде Хашког трибунала, хрватско државно руководство обавестило је јавност да ће Вам забранити улазак на територију те државе, а председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изразио је спремност да подржи ту иницијативу и ускрати Вам право преласка државне границе Босне и Херцеговине. Као одговор на то, Ви сте их обавестили о плановима да посетите Загреб крајем априла а Сарајево током маја ове године …

– Не знам ко би и како могао да ме спречи да дођем у ову или ону државу на потпуно легалан начин. Пре неколико дана предао сам сву потребну документацију за добијање пасоша и са нестрпљењем ишчекујем да ми уруче тај документ. Путоваћу где желим и када желим. Ја сам апсолутно слободан човек.


Шта имате у виду када причате да намеравате да ослободите Републику Српску Крајину (која је била формирана на територији садашње Хрватске од 1991-1995)?

– За мене је Република Српска Крајина привремено окупирана територија. Сигуран сам да ће пре или касније бити ослобођена, као и све остале српске земље, укључујући и јужну покрајину Косово и Метохију. Идеја Велике Србије ће постати реалност. Не могу рећи тачно када и како ће се то догодити али сам уверен да ће једног дана тако бити.

Пре неколико дана сте, на предизборном скупу у Врању, изјавили да ће након парламентарних избора, који се одржавају 24. априла, Српска радикална странка формирати нову Владу. Да ли СРС има неопходан потенцијал да оствари победу на изборима?

– Подршка нашој странци стално расте и из дана у дан постаје све очигледнија. Митинзима, које свакодневно држим у свим деловима Србије, присуствују хиљаде грађана. Највише наших присталица су млади људи који нас уверавају да је у њиховим срединама у последње време појачан рејтинг СРС.

Шта би се догодило када би Српска радикална странка добила прилику да одреди спољнополитички курс Београда? Које кораке бисте прво предузели?

– Први и најважнији корак био би потпуно прекидање преговора са Бриселом о приступању Србије Европској Унији. Други корак био би усмеравање наше државе ка интеграцији са Русијом са могућношћу приступања Евроазијском економском савезу (ЕАЭС) и ОДКБ-у.

Разговарао Алексеј Корнилов, дописник из Београда.

Извор: Парламентская газета; превод за Србин.инфо – Александра Белачић