Прочитај ми чланак

Адвокати траже хитно ослобађање генерала Младића

0

Дарко Младић поручио да његов отац не може да устане из кревета и да једва говори

Адвокати генерала Ратка Младића, који служи доживотну казну затвора у Хагу, траже његово хитно ослобађање из здравствених разлога.

У захтеву објављеном на веб-страници Међународног механизма кривичних судова адвокати траже од судија да пусте Младића на лечење у Србију због здравственог стања које је потенцијално опасно по живот.

Познато је да Младић пати од когнитивних оштећења и да је најмање два пута ове године био хоспитализован, подсећа Ројтерс.

Младић служи казну у притворском центру у Хагу од када је изречена правоснажна пресуда 2021. године.

Према речима његових адвоката, Младић може да добије посебан третман у Србији због своје болести, а пресељење би уклонило и језичке баријере које представљају потешкоће у комуникацији.

Није познато када ће судије ММКС-а, који се бави Младићевим случајем, одлучивати о овом захтеву.

Дарко Младић: Ратко не може да устане из кревета и једва говори

Генерал Ратко Младић се прије нешто више од две недеље нашао у критичном здравственом стању и био је пребачен у болницу, изјавио је за Радио Републике Српске његов син Дарко Младић.

Дарко Младић је напоменуо да су добили само кратку информацију о томе да је генерал имао озбиљан проблем.

„Касније, после неколико дана смо добили информацију да се налази у животно опасној ситуацији и до дан данас он се полако опоравља од тих проблема. Међутим, јако смо забринути с обзиром на то да је прошло две недеље и нисмо добили никакве конкретне налазе око тога шта се десило. Знамо само да не може да устане из кревета, да једва говори и знамо дијагнозу, међутим не бих тренутно да је саопштавамо јавности, али углавном он се налази у ситуацији у којој му је угрожен живот“, рекао је Дарко Младић.

Додао је да не добијају лекарске налазе да би се уверили колико је та ситуација озбиљна и да су из тог разлога тражили да генерал буде пребачен на лечење у Србију.

„Добили смо неке штуре повратне информације, али ми ни даље не добијамо оно што је суштински јако битно, а то је да добијамо тачне налазе кад је пребачен у болницу, као и какво је садашње стање. Он је сад нешто боље, али нама је и даље, из овога што смо видели до сада, јасно да су потребне одређене методе лечења које он тамо не може да добије и да на неки начин медицинска служба Трибунала крије од нас те налазе, што није први пут. Зато смо се обратили суду, тражили смо пребацивање лечења у Србију јер изгледа да тамо не може више да добије потребну негу. Тражили смо и да нам се доставе хитно сви његови налази што је он одобрио, сложио се, али ево ми још увек немамо никакве налазе од тога осим неког, да кажем, описа који је недовољан“, рекао је Младић, преноси РТРС.

„Политика“ је средином прошлог месеца писала да су и Радован Караџић (78) и Ратко Младић (79), које је Хашки суд осудио на доживотне казне затвора због наводног геноцида у Сребреници, у тешком здравственом стању, а лекари не чине довољно да им помогну.

Адвокат Горан Петронијевић је рекао да управа британског затвора „Бајт“ одбија да пребаци Караџића у болницу и омогући му исхрану каква му је потребна током терапије дијабетеса, док је Бранко Лукић, бранилац Ратка Младића, истакао да његовог клијента лекари лече погрешно и чине све супротно од савета који су дали српски специјалисти.