Прочитај ми чланак

Бивши вођа ОВК из Малишева пуштен да се брани са слободе

0

Киљај и даље има статус осумњиченог и његов боравак на слободи је условљен кауцијом од 30.000 евра, забраном напуштања КиМ, редовним јављањем полицији, забраном обраћања јавности путем медија или друштвених мрежа

Бивши градоначелник општине Малишево и један од некадашњих вођа такозване ОВК Исни Киљај, кога Специјализована већа сумњиче за ометање рада тог суда, пуштен је на слободу на територију Косова и Метохије уз кауцију од 30.000 евра и примену строгих услова, саопштила су данас Специјализована већа.

Одлуку је донело је Апелационо веће 13. маја и у њој се наводи да је судија појединац закључио да и даље постоји основана сумња да је Киљај, било сам или у саизвршилаштву са другим лицима, извршио кривична дела против вршења правосуђа, али да постоји умерена опасност од бекства, као и опасност од ометања тока кривичног поступка и од извршења нових кривичних дела.

Поред тога, судија је оценио да даље задржавање Киљаја у притвору у овом тренутку не би било оправдано, а у обзир је узето и то што је Киљај скоро шест месеци у притвору, као и да је за кривична дела за која је осумњичен предвиђена казна у трајању од једне до пет година.

Иако је пуштен на слободу Киљај и даље има статус осумњиченог у поступку пред Специјализованим већима и његов боравак на слободи је условљен кауцијом од 30.000 евра, забраном напуштања КиМ, редовним јављањем полицији, забраном обраћања јавности путем медија или друштвених мрежа, појављивањем пред Специјализованим већима уколико постоји потреба за то.

Уколико прекрши било који од тих услова Киљај ће бити ухапшен, наводи се у саопштењу.

Киљај се у хашком притвору налази од новембра прошле године, јер су у његовом стану у Малишеву пронађени „поверљиви материјали повезани са сведоцима“ које је, како се сумња, планирао да искористи или их је већ искористио за ометање и опструкцију рада суда.

Киљај је био један од вођа ОВК у Малишеву, а после рата, био је градоначелник тог места и једно време и заменик министра финансија у Приштини.

Исни Киљај, некадашњи припадник такозване ОВК, кога Специјализована већа у Хагу сумњиче за ометање рада тог суда, пуштен је на слободу на територију Косова и Метохије уз кауцију од 30.000 евра и примену строгих услова, саопштено је из тог суда.