Прочитај ми чланак

УН: Јеремић би да замени Бан Ки-муна

0

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић претендује да на месту генералног секретара УН замени Бан Ки-муна, пише Блиц.

Овај дневни лист наводи да би велике шансе за ту функцију имао и словачки шеф дипломатије Мирослав Лајчак.

Лист наводи да би Јеремић, који увелико лобира, могао да има подршку Русије и Кине, али и огромно противљење САД. Неименовани амерички дипломата објаснио је за „Блиц“ могући сценарио избора генералног секретара УН, будући да он треба да додје из неке источноевропске државе.

„У првом кругу Русија ће вероватно предложити свог човека, док ће кандидат САД бити из неке од балтичких земаља. Потом би, у другом кругу, САД могле да предложе Пољака, а Русија Јеремића. Пошто САД неће ни да чују за Јеремића, компромис ће бити неки Чех или Словак“, навео је он.

У том случају већ се шпекулише о озбиљним шансама да Бана замени шеф словачке дипломатије Лајчак који ужива углед у медјународним дипломатским круговима, наводи лист процену америчког дипломате. Мандат Бану истиче у децембру 2016. године.

Следећи генерални секретар УН очекује се да ће доћи из источноевропских држава кроз поступак ротације шест регионалних група у УН. Генерални секретар УН бира се на период од пет година.

(Блиц, Танјуг)