Прочитај ми чланак

УБРЗАНА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРИЈЕМ МАКЕДОНИЈЕ у НАТО, притисци на Грчку

0

Само је питање времена када ће, "почети притисци на Атину да се нађе решење питања назива (Македоније) да би БЈРМ најпре ушла у НАТО, а касније и у ЕУ".

То на свом сајту пише утицајни атински лист „Катимерини“.

Под насловом “ ‘Вруће’ лето за пријем БЈРМ у НАТО“, лист, позивајући се на западне дипломатске изворе у Скопљу, Бриселу и Берлину, пише да ће „убрзавање процедуре пријема суседне земље у НАТО уз скраћеницу ФYРОМ (БЈРМ) бити ‘поклон’ подршке Западњака двојцу Заев-Ахмети, у који су инвестирали ради нормализације унутрашњеполитичког и међунационалног стања у тој земљи коју сматрају кључном за геополитичку равнотежу“.

Од Атине ће се ускоро затражити да уклони блокаду коју је поставила на самиту НАТО-а 2008. у Букурешту, захтевајући да Македонија не буде примљена док не реши спор с Грчком око свог имена.

„Катимерини“ пише да сазнаје да већ има притиска Немачке на Грчку да се Македонија брзо прими у НАТО, и да се у дипломатским изворима очекује да ће се тај притисак појачати током лета, а још више пред јесење изборе у Немачкој.

Атина, пише лист, „страхује од предлога за пријем ФYРОМ у НАТО под привременим називом (БЈРМ).., јер је већина земаља НАТО ту земљу већ признала под њеним уставним називом (Република Македонија), те ће нерешено питање остати такво унедоглед“.

Лист преноси да је на недавном самиту НАТО у Бриселу „већ затражено убрзавање процедуре пријема земаља Западног Балкана у евро-атлантске структуре да би се осигурала безбедност региона, при чему су премијери Албаније, Словеније и Хрватске навели БЈРМ као најхитнији случај“.

Подсећајући на донедавну кризу у Македонији, која је „запретила да дестабилизује ту земљу и пренесе међунационалну напетост у суседство, изазивајући широку кризу“, „Катимерини“ пише да „Западњаци указују да и Русија вреба, желећи да доведе Скопље у свој загрљај што се видело по отвореној интервенцији Кремља у корист (донедавног премијера Николе) Груевског током кризе“.

Лист преноси да је нови премијер Македоније Зоран Заев прошлог уторка најавио да ће генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг летос донети „добре вести“ у Скопље, и да је сада „повољан приступ Вашингтона и Брисела из геополитичких разлога“, што је Заеву недавно пренео званичник Стејт департмента задужен за Балкан Брајан Хојт Ји.

Заев је још тада навео да су могућа два решења: да се реши спор с Грчком око назива, или да Македонија уђе у НАТО под привременим називом БЈРМ – како је примљена и у УН, и да под тим називом почне и процес њеног приступања ЕУ, док би се спор Грчке с њом решавао касније, пише „Катимерини“.