Прочитај ми чланак

Дејан Мировић за пољски сајт: Треба обновити идеју панславизма

0

Dejan Mirovic

Преносимо вам интервју који је за пољски сајт Xportal.pl дао др Дејан Мировић, потпредседник Српске Радикалне Странке.

Која је историја Ваше странке и које су њезине идеолошке основе? Како дефинирате ”радикализам”? Да ли Вас инспирише Српоска радикална странка Милана Стојадиновића (ако јесте, онда које тачно њезине аспекте)?

СРС је настала 1991 године. Међутим, ми сматрамо да смо наследници Николе Пашића и његове радикалне странке која је је била за сарадњу са Русијом против Аустрије и Немачке пре Првог светског рата. Дакле, са Стојадиновићем имамо разлике он се оријентисао ка Немачкој пре Другог светског рата .Радикализам дефинишемо као бескомпромису љубав према домовини, или Србија нема алтернативу је наша парола.

Србија фасцинира пуно европских националистичких организацији, исто у Пољској. Акцентира се подршку за српско Косово и подвуче се Ваш отпор против дегенерације типичне за Запад (као нпр. параде педера). Да ли сматрате, што Ваша странка има исте циљеве, као други европски националисти, у тиме из Пољске? Сурађујете ли сa организацијама и странкама с других држава?

Да, сарађујемо са организацијама и партијама из Русије (све партије у Думи), Чешке, Словачке и Француске (Народни фронт Ле Пена). Пољску као државу и пољски народ изузетно ценимо , спасили су Европу од Турака за време опсаде Беча, Словени су као и ми , изузетно су храбри и веома их уважавамо јер поштују своју веру и порекло .О ЛБГТ парадама мислимо да су то параде срама и да их треба забранити .Косово је део Србије под окупацијом  и ту смо сасвим јасни

Можете ли нешто рећи о економској и социалној доктрини СРС (корпоративизам? социализам? капитализам?)?

Залажемо се државни капитализам, дакле за већинску контолу државе и националних интереса у привреди а не за неолиберализам иза кога стоје интернационални лихвари и банке . ЕУ је катастрофа за источну Европу, добра је само за запад и фирме из западног дела ЕУ

Какву улогу према Вашем мишљењу имали су у српској хисторији такви ликови и организације као Вук Караџић, Дража Михаиловић и четнички покрет, Милан Недић, Димитрије Љотић и Југословенски народни покрет „Збор” те Слободан Милошевић?

Све су то позитивне националне личности, без обзира што се понекад нису сналазиле у историјским околностима . Издвојио бих Милошевића као истинског хероја , који се супроставио у најтежим могућим околностима Западу 1999 ради одбране Косова и зато је изгубио и свој живот. То треба ценити у овом времену просечних политичара и кукавица

Како бисте оценили садашњу српску владу и политичке ситуације у Србији? Које су према Вам ситуација и перспективе националистичког покрета у Вашој држави?

Садашња власт, као што сам навео у претходном одговору је пример за кукавичлук и зависни однос према ЕУ. Морамо бити стрпљиви,српски народ је бољи од власти и питање је времена када ће поново покрет националиста бити јак. Не може се вечно варати народ и лагати о некаквом рају у ЕУ . То је неодрживо у дужем периоду

Можете ли рећи нешто о раскиду с 2008 г. као и Вашим односима према Српској напредној странци?

То није био лични раскид, већ раскид у односу на питања о Косову и ЕУ. Они су за де факто признање терористичке творевине Косово, ми нисмо, они су за испуњавање налога ЕУ , ми смо против тога, то је суштина. Све остало су медијска подметања и лажи . Лично се никада нисам покајао због тога иако су наши бивши другови на власти која доноси велике привилегије. Али није све у новцу, постоје и ствари вредније од тога.  Срамно је и да се тај раскид десио док је наш председник  и оснивач Шешељ у Хагу у затвору , то је неморално са људске стране.

Да ли се у Вашем програму налази постулат промјена државних граница Србије? Ако јесте, како би требало да изгледају нове границе?

Не видим разлог за неодржавање референудма у Републици Српској о независности ако је то дозвољно Албанцима на Косову. Има више Срба у БиХ него Албанаца на Косову у саставу Србије. Дакле, ако могу да се мењају гранце на Косову могу и у региону.  Сетите се , Пољаци се никада нису одрекли Гдањска чак и када је био окупиран под именом Данциг и када је Друштво народа фаворизовало немачке интересе.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Как изгледа Ваша сурадња са Странком спрских радикала у Црној Гори и са Српском радикалном странком др Војислав Шешељ у Републици Српској у БиХ?

То су фактички делови наше странке . Дивимо се храбрости тих људи  који раде под непрестаним притисцима , имамо сталне консултације са њима.

Как оцењујете актуалне српско-хрватске односе? Који је Ваш однос према хрватскому национализму? Је ли могућа сураднја међу српским и хрватским националистима? Што држите о усташким покрету, поглавнику Анти Павелићу и Независној Држави Хрватској?

Веома компликовани су односи између нас и Хрвата. Основни проблем није није у католичкој и православној вери , већ у томе што су Хрвати увек били иструмент у рукама Немачке и Аустрије . Зато су они за разлику од Пољака који су поносни и независни народ католички, углавном слуге великонемачког пројекта. У том смислу су се понашали 1941 и 1991 и зато са њима нема заједничке државе, већ можемо бити само суседи. НДХ је била геноцидна марионетска творевина  Немачке исто је и са Павелићем у то нема никакве сумње. Али, имајте у виду та геноцидна НДХ је продавала и своје територије, на пример део Далмације Мусолинију.

Србија је била једна од првих држава, које су биле цилј америчке агресије у раздобљу послије хладног рата. Који је Ваш однос према Саједињењу Америчких Државама и њиховој политици и култури?

САД су трговачко лихварска творевина која своју политику и културу заснива на снази долара и нападању на мале и незаштићене државе попут Ирака , Либије или Србије. Када се суоче са озбиљним проблемима као у Сирији, одступају јер се боје губитака. У том котексту, Обама је несумњиво марионета у рукама оних који имају праву моћ у САД. Тамо нема праве демократије  има само моћи транснационалних компанија и лихвара.

Је ли према Вашем мишљењу могуће повраћење целог подручја Косова у Србију? Какво решенје тог проблема предлагате? Да ли допуштате могућност поделе ове провинције између Србију и Албанију уздуж етничких граница?

Нема међународноправне поделе српске територије, може се разговарати о аутономији према међународном праву и мирном договору са Албанцима без САД  и ЕУ, све остало је уцена и насиље и не може бити признато са аспекта међународног јавног права. То је наш став заснован на међународном праву. Не признајемо силу.

Што мислите о проблему Босне и Херцеговине? Како оцењујете ситуацију Срба у БИХ-у?

БиХ је вештачка држава са међународном управом , Срби су се тамо изборили за де факто државу . САД и ЕУ то покушавају да сруше и направе унитарну државу против воље народа и Хрвата и Срба.

Да ли као противници Европске Уније видите потребу и могућност сарадње и интеграције европских држава и европских националистичких покрета према другим приципима него у ЕУ?

Наравно, треба разликовати појмове Европе и ЕУ то нису синоними. Опасна је та замена теза, ЕУ траје око 60 година а Европа неколико хиљада као цивилизација. Све патриоте у земљама ЕУ су наши потенцијални савезници. ЕУ је у суштини пример организације која крши демократију .

Да ли је према Вам еманципација Африке и Азије и пораст самосталности локалних држава је корисни феномен или сматрате га опасношћу за европске народе (имиграција итд.)?

Имиграција је веома опасан феномен, најбољи пример су проблеми у Француској. Међутим , то је и последица колонијалне политике Запада и њиховог евроцентризма и агресивних ратова . Дакле, ради се о компликованом пробелему. Ми Словени нисмо поробљавали Африку и Азију него Немци, Енглези, Французи, Холанђани

Какав је Ваш однос према историјским концепцијама илиризма и југославизма? Како оцењујете раздобље прве и друге Југославије?

Лепа и корисна идеја на почетку, делимично остварена у првој Југославији. Али уништена у другој Југославији од стране комунизма и Јосипа Броза Тита. У сваком случају, то су биле идеје настале као одговор на политику Аустрије и Мађарске, зато су неспојиве са политиком данашње ЕУ у којој  агресивно доминирају Немци и Аустријанци.

Како оцењујете делатност Доситеја Обрадовића и његов утицај на српску књижевност, културу и језик?

Његове идеје просветитељства су биле углавном добре али не и претерана критика цркве и иделазовање Запада . Часно се држао за време Првог српског устанка. Мислим да код њега се не може оспорити добра намера , али га не треба иделазовати.

Које државе сматрате могућим савезницима?

Све самосталне словенске државе, Кину , слободну Грчку и  државе Латинске Америке , ценимо државе попут Ирана и Сирије.

Која мора бити улога Русије у савременим временима?

Русија пре свега мора да обједини словенски свет, а то је немогуће ако нема помирења са другом највећеом словенском силом Пољском. Ако су Русија и Пољска у добрим односима јако је је и словенство. Зато треба много мудрости и стрпљења, било је тешких момента у вашој историји али морамо се сви заједно окренути будућности. Ценимо Путина и његову улогу, он није обичан државник. На пример, часно је поступио за време Катинске авио- катастрофе пре неколико година. То је пут ка помирењу.

Што мислите о руском филозофу и мислиоцу Александру Дугину и његових идејах?

Он је велики мислилац и пријатељ српског народа . Са интересовањем пратимо његов рад и идеје , једна од наших омиљених књига је Основи геополитике .

Што мислите о идеји панславизма?

Мора се обновити . Ми смо велика сила ако смо заједно. Кажем вам, битно је да постоје добри односи између прве и друге силе словенства Русије и Пољске, после тога и нама мањим народима је лакше да се удружујемо на основи панславизма и да се боримо за праведније међународне односе.

Хоћете ли нешто предати читатељима Xportal.pl?

Поздрављам све патриоте из поносне и храбре Пољске, наше словенске сестре.

(Xportal.pl)