Прочитај ми чланак

ТЕРОРИСТА ТАЧИ Добили смо рат са Србијом, сада је на реду да добијемо мир

0

"Овај споразум Косову треба да донесе признање од стране Србије и учлањење у Уједињене нације, док региону треба да донесе одрживи мир и стабилност", казао је косовски председник.

Председник Косова Хашим Тачи је у обраћању посланицима и грађанима изјавио да је Косово добило рат са Србијом, али да је сада на реду да се добије и мир.

„Са Србијом имамо један век непријатељстава. Добили смо рат уз велику цену. Сада је време да добијемо и мир са Србијом, за нас и будуће генерације које долазе. Зато поздрављам стварање Преговарачке групе од стране Скупштине Косова и почетак рада на споразуму са Србијом“, рекао је Тачи на седници коју су бојкотовали посланици Демократског савеза Косова, Самоопредељења и Социјалдемократске партије Косова.

Према његовим речима, споразум треба да буде коначан, свеобухватан и постигнут у мировном процесу уз посредовање ЕУ и уз пуну подршку САД.

„Овај споразум Косову треба да донесе признање од стране Србије и учлањење у Уједињене нације, док региону треба да донесе одрживи мир и стабилност“, казао је косовски председник.

Подвукао је да је последњих дана добио два писма, једно од председника Француске Емануела Макрона и једно од председника САД Доналда Трампа.

„Писмо председника Макрона хвали наше ангажовање за мир и стабилност. Али је још снажније писмо председника Трампа, државе која је нама најблискија. Председник Трамп издваја Косово као одлучујући партнер за мир и развој целог европског континента“, казао је Тачи. „Треба да са највећом озбиљношћу схватимо позив председника Трампа који каже да подстиче мене и лидере Косова да искористе овај јединствени тренутак и да говоре једним гласом током преговора за мир“, казао је Тачи.

У дијалогу о нормализацији односа имамо подршку најјаче државе, САД и подршку ЕУ и њених држава, истиче он.

„Ако изгубимо овај тренутак, како каже и председник Трамп у свом писму, било би то трагично враћање назад и губљење могућности која се неће поновити дуго времена. Зато данас као председник Косова са говорнице Скупштине Републике Косово у име грађана и лидерства Косова потврђујем да је Косово спремно за дијалог. Косово се обавезује да ће постићи коначни споразум са Косовом“, казао је Тачи.

Он је поручио председнику САД да грађани Косова са нестрпљењем чекају благослов споразума у Белој кући под лидерством председника Трампа.